Stope povreda vatrenim oružjem u SAD na najvišim nivoima pre pandemije 2023

Stope povreda vatrenim oružjem u SAD na najvišim nivoima pre pandemije 2023

Već četvrtu godinu zaredom, stope povreda vatrenim oružjem ostale su iznad nivoa viđenih pre pandemije, pokazuje novi vladin izveštaj.

Rasa je odigrala ključnu ulogu u tome ko je 2023. godine video te veće stope nasilja nad oružjem, primetili su istraživači iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

„Godišnje stope među crnim i latinoameričkim osobama ostale su povišene do 2023. godine; do 2023. stope u drugim rasnim i etničkim grupama su se vratile na nivoe pre pandemije“, objavili su autori studije u četvrtak u CDC-ovom nedeljnom izveštaju o morbiditetu i mortalitetu.

Socioekonomija je takođe bila važna.

„Najznačajnije povećanje stope dogodilo se u urbanijim okruzima i okruzima sa većom nejednakošću u prihodima, većom nezaposlenošću i onima sa ozbiljnijim stambenim problemima“, naveli su istraživači u izveštaju.

Podaci o povredama vatrenim oružjem, koji su prikupljeni od poziva hitne pomoći u 27 država do septembra 2023. godine, nastojali su baciti više svjetla na povrede vatrenim oružjem koje ne dovode do smrti ili hospitalizacije.

Nakon povezivanja podataka hitne pomoći sa demografskim podacima na nivou okruga, istraživači su otkrili da su stope povreda vatrenim oružjem „stalno najviše“ u okruzima sa teškim stambenim problemima, koji su takođe zabeležili najveći porast u poređenju sa 2019.

Prema prihodima, stope su takođe bile najviše u okruzima sa najvećom nejednakosti u prihodima i višim stopama nezaposlenosti, navodi se u izveštaju.

„Nejednaka distribucija visokih stopa i porasta povreda vatrenim oružjem sa kojima se EMS susreće naglašava potrebu da države i zajednice razviju i sprovode sveobuhvatne strategije za prevenciju povreda vatrenim oružjem“, napisali su istraživači predvođeni dr Adamom Rouhom.

Koja grupa je zabeležila najveći skok u stopama povreda vatrenim oružjem?

Kada se meri u odnosu na stope pre pandemije, podgrupa „sa najvećim upornim porastom u 2023. godini“ bili su deca i adolescenti do 14 godina, rekli su istraživači.

Otprilike 235 od svakih 100.000 „susreta“ hitne medicinske pomoći kod dece do 14 godina bilo je zbog povreda vatrenim oružjem 2023. godine, koje su se kretale od prostrelnih rana od drugih do slučajnih samopovređivanja. To je više od 1,5 puta više nego 2019. godine, gde je 148,5 od svakih 100.000 poziva hitne pomoći za decu bilo zbog povreda oružjem.

Ipak, kada se mere u odnosu na druge grupe, autori studije su otkrili da su najgore stvarne stope bile kod tinejdžera i mladih odraslih, uzrasta od 15 do 24 godine. Stope u ovoj grupi su takođe bile najgore u 2019. godini, pre pandemije.

Od svakih 100.000 poziva hitne pomoći kod tinejdžera i mladih odraslih, njih 1.045 je bilo zbog povreda vatrenim oružjem 2023. godine, navodi se u izveštaju.