250 miliona godina star fosil iznova viđen pomoću moderne tehnologije

250 miliona godina star fosil iznova viđen pomoću moderne tehnologije

Po prvi put se otkrivaju detalji o drevnom rođaku savremenih sisara. Visokotehnološko skeniranje drevnog fosila, koji je uhvaćen u peščaru pre oko 252–254 miliona godina, daje stručnjacima vredan uvid u anatomiju i evoluciju životinje.

Studija, objavljena u Zoološkom časopisu Lineovog društva, sprovedena je u saradnji sa Muzejom prirodnih nauka Severne Karoline, Univerzitetom u Birmingemu i Hunterian muzejom.

Životinja s kljovama nalik na svinju, koja je pripadala vrsti zvanoj Gordonia trakuairi, živela je u vreme pre dinosaurusa, kada se Zemlja sastojala od jedne kopnene mase poznate kao Pangea.

To je iz izumrle grupe vrsta poznatih kao dicinodonti, koji se odlikuju zdepastim telima, kljunom i kljovama.

Ova stvorenja su živela relativno brzo pre najgoreg masovnog izumiranja u istoriji, Velikog umiranja, koje se dogodilo pre oko 252 miliona godina i eliminisalo veći deo života na Zemlji.

Primerak, poznat kao Elgin Marvel, jedan je od najbolje očuvanih u nizu fosila prikupljenih u blizini Elgina na severoistoku Škotske. Oni se zajednički nazivaju Elgin gmizavci, iako su neki od njih, kao što je Gordonia, bliži sisarima.

Tim stručnjaka predvođen Univerzitetom u Edinburgu izveo je mikro-CT skeniranje – visoke rezolucije, 3D snimanje – šupljine koju je životinja formirala u steni od peščara, pre nego što su joj se kosti degradirale.

Njihovi skenovi nude trodimenzionalni prikaz anatomije lobanje, uključujući detalje mozga.

Ovi uvidi mogu pomoći u razumevanju verovatnog ponašanja životinje i biologije koja je u njihovoj osnovi, nudeći naznake o evoluciji ove i drugih vrsta.

Životinja deli mnoge fizičke karakteristike sa sličnim fosilima pronađenim u Kini, što ukazuje na to da su se dicinodonti širili širom sveta neposredno pre kataklizmičnog Velikog umiranja.

Elgin gmizavci predstavljaju jedini poznati primer ove vrste fosila u zapadnoj Evropi.

Istraživači se nadaju da će sve veća upotreba mikro-CT skeniranja kao alata za detaljno ispitivanje fosila, u kombinaciji sa trendom ka otvorenom razmeni podataka, ponuditi mogućnosti za dodavanje znanja u ovoj disciplini.

„Elgin Marvel je fascinantan fosil drevnog srodnika sisara koji je među najbolje očuvanim svetski poznatim Elgin reptilima“, kaže Hadi Džordž, bivši student master studija paleontologije i geobiologije, Fakulteta geonauka, trenutno Univerziteta u Bristol.

„Ovi čuveni fosili su uglavnom pronađeni pre više od jednog veka, a tek sada nam nove tehnologije omogućavaju da ih konačno otkrijemo do detalja i steknemo vredne uvide u njihovu anatomiju lobanje i mozga, kao i njihovu genealogiju.

„Koliko god da je teško zamisliti, pre oko 250 miliona godina Škotska je bila pustinja prekrivena peščanim dinama, a primitivni rođaci sisara kao što je Gordonija imali su vlast u ovom svetu. Proučavajući ih, možemo saznati o nekim od najranijih faza naše sopstvene evolucije“, kaže profesor Steve Brusatte, profesor paleontologije i evolucije na Školi geonauka.