Duda: Rusija vodi kolonijalni rat i želi da Ukrajince učini robovima

Duda: Rusija vodi kolonijalni rat i želi da Ukrajince učini robovima

Rusija vodi kolonijalni rat, pa bi međunarodna zajednica trebalo da pomogne Ukrajini da odbrani svoj suverenitet i odredi svoju budućnost, rekao je poljski predsednik Andžej Duda na otvaranju prvog samita mira.

On je rekao da već 28 meseci traje ničim izazvana i protivpravna agresija Rusije na Ukrajinu, odnosno dve i po godine traju zločini protiv čovečnosti koje je ruski režim počinio širom Ukrajine.

„Ovaj rat nije samo surov i pun zločina, on je imperijalističke i kolonijalne prirode. Kremlj pokušava da Ukrajince i njihovu decu učini robovima, iskoristi ukrajinske resurse, uništi njihovu kulturu i liši Ukrajinu prava da slobodno bira svoje. put razvoja i garancije bezbednosti“, rekao je Duda.

Poljski lider je napomenuo da Rusiju često nazivaju „zatvorom naroda“. „Rusija ostaje najveća kolonijalna imperija na svetu, koja – za razliku od evropskih država – nikada nije prošla kroz proces dekolonizacije i nikada nije mogla da se izbori sa demonima svoje prošlosti“, rekao je poljski predsednik.

Duda je dodao da međunarodna zajednica mora jasno da kaže „da u svetu više nema mesta za kolonijalizam”.

Istovremeno je primetio da Rusija ne deluje sama – ona se u svojim zločinačkim akcijama oslanja na Lukašenkov režim: „On ne samo da je dozvolio ruskoj vojsci da napadne sa njegove teritorije, već je pokrenuo i niz hibridnih napada na Poljsku i baltičkih država, koje traju više od tri godine“.

Duda je rekao da Ukrajina ima puno pravo da brani svoj suverenitet i nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom, a svetska zajednica je dužna da pruži Kijevu neophodnu podršku.

Prema Dudinim rečima, mirovni sporazum koji će biti razrađen treba da obezbedi suverenitet Ukrajine i njeno pravo na nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku.

Prema rečima poljskog lidera, put do mira biće dug. Istovremeno, on je naglasio potrebu da se „fokusira na manje kontroverzna pitanja, čiji napredak će omogućiti „dalji pritisak na Kremlj da povuče svoje trupe iz Ukrajine”, a uspeh ove inicijative zavisi od široke zastupljenosti UN-a. u tome.