Azerbejdžan: Jermenske trupe otvorile vatru na selo Juhari Buzgov

Azerbejdžan: Jermenske trupe otvorile vatru na selo Juhari Buzgov

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske trupe pucale u pravcu sela Juhari Buzgov, u okrugu Babek, a da su azerbejdžanske jedinice preduzele mere odmazde.

Incident se dogodio u četvrtak u 19.50 po lokalnom vremenu, navodi se u saopštenju. Prema informacijama koje prenosi Anadolija, jermenske snage su ciljale vojne položaje u autonomnoj oblasti Nahičivan, što je izazvalo reakciju azerbejdžanskih jedinica.

Odnosi između Azerbejdžana i Jermenije ostali su napeti od 1991. godine, kada je jermenska vojska okupirala Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao deo Azerbejdžana, i sedam susednih regiona. Veći deo teritorije je oslobođen tokom 44-dnevnog rata u jesen 2020. godine, koji je okončan mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije.

Prošlog septembra, Azerbejdžan je uspostavio pun suverenitet nad Karabahom nakon „antiterorističke operacije“. Jermenija je u maju vratila četiri pogranična sela Azerbejdžanu, što je bio ključni korak ka normalizaciji veza između dva istorijska rivala.

U međuvremenu, graničari Jermenije su zauzeli nove pozicije koje odražavaju sporazum o demarkaciji, dok su azerbejdžanski graničari preuzeli kontrolu nad naseljima poznatim kao Baghanis Ajrum, Asagi Eskipara, Heirimli i Kizilhacili.

Ovaj incident je još jedan u nizu tenzija koje i dalje traju između dve zemlje, dok se i dalje trude da postignu trajni mirovni sporazum i reše preostale teritorijalne sporove.