Američki novinar Gerškovič čeka suđenje za špijunažu u Rusiji

Američki novinar Gerškovič čeka suđenje za špijunažu u Rusiji

Američkom novinaru Evanu Gerškoviču, koji se nalazi u pritvoru više od godinu dana, biće suđeno za špijunažu, najavio je glavni ruski tužilac. Suđenje će se održati u Jekaterinburgu, u Uralskom federalnom okrugu.

Gerškovič, novinar Volstrit džornala, uhapšen je krajem marta prošle godine u Jekaterinburgu. Ruske vlasti ga optužuju da je prikupljao tajne informacije za Centralnu obaveštajnu agenciju SAD (CIA), posebno o proizvodnji i popravci naoružanja u fabrici Uralvagonzavod u Nižnjem Tagilu. Gerškovič je negirao optužbe kada su ga ispitivale ruske vlasti.

Portparol glavnog tužioca, Andrej Ivanov, izjavio je da je istraga utvrdila da je Gerškovič radio za CIA. Njegovo hapšenje i optužbe za špijunažu izazvale su međunarodnu pažnju i nekoliko poziva za njegovo oslobađanje. Predsednik SAD, Džo Bajden, obećao je da će pokušati da pomogne novinaru.

Gerškovič se smatra pregovaračkom monetom koju Moskva koristi za vršenje pritiska na Sjedinjene Države. Njegovo hapšenje se takođe vidi kao upozorenje drugim novinarima koji nastavljaju da rade u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Suđenje će se odvijati u Jekaterinburgu, oko 1.400 kilometara istočno od Moskve, što će otežati posmatračima da prate proces. Datum suđenja još uvek nije poznat.