Šesnaestogodišnji dečak optužen za teroristički napad u crkvi u Sidneju

Šesnaestogodišnji dečak optužen za teroristički napad u crkvi u Sidneju

Šesnaestogodišnji dečak, optužen za teroristički napad u kojem je nožem izbo biskupa u Sidneju, suočava se sa dve dodatne optužbe. Incident se dogodio 15. aprila u asirskoj pravoslavnoj crkvi tokom prenosa službe na uživo.

Na sudu u Paramati u petak, tužilac je izneo nove optužbe protiv dečaka, uključujući nameru da ubije biskupa Mar Mari Emanuela i nameru da nanese teške telesne povrede svešteniku, prečasnom Isaku Rojelu. Iako su obojica sveštenika ranjena, njihove povrede nisu bile opasne po život.

Dečak je uhapšen na mestu zločina, a prvobitna optužba za izvršenje terorističkog akta nosi moguću doživotnu kaznu zatvora. Nove optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 25 godina.

Policija je analizirala 52.000 slika i 7.500 video snimaka sa dečakovog telefona kao potencijalne dokaze za optužnicu za terorizam. Tužioci planiraju da dostave konačne dokaze advokatima odbrane u roku od šest nedelja.

Dečak nije zatražio puštanje uz kauciju i ostaje u pritvoru. Incident je izazvao nerede ispred Crkve Hrista Dobrog Pastira, što je dovelo do opsežne istrage u kojoj su učestvovali policija i glavna špijunska agencija Australije.

Policija je uhapsila još šest dečaka, starosti od 14 do 17 godina, koji se sumnjiče da su deo mreže povezane sa šesnaestogodišnjakom. Oni su navodno planirali kupovinu oružja i napad na Jevreje nakon uboda biskupa. Optuženi su za niz krivičnih dela, uključujući zaveru radi učestvovanja ili planiranja terorističkog akta.

Policija je takođe saopštila da je 29 osoba optuženo za nerede ispred crkve 15. aprila, dok se još traga za ostalim identifikovanim osobama sa video snimaka. U neredima je povređen 51 policajac, a oštećena su 104 policijska vozila.