Akcionari Tesle glasali za Maskov rekordni platni paket, ali pravni spor još nije završen

Akcionari Tesle glasali za Maskov rekordni platni paket, ali pravni spor još nije završen

Na godišnjoj skupštini akcionara Tesle održanoj u četvrtak, akcionari su glasali za povratak rekordnog platnog paketa izvršnog direktora Elona Maska od 44,9 milijardi dolara, koji je ranije ove godine odbacio sudija u Delaveru. Iako je glasanje bilo povoljno za Maskov plan kompenzacije, ovo ne znači automatski da će on dobiti kompenzaciju u skorije vreme.

Elon Mask je izrazio zadovoljstvo povratkom pitanja kompenzacije na godišnjoj skupštini održanoj u Ostinu, Teksas, gde je takođe odobreno preseljenje pravnog doma kompanije. On je istakao da se otvara novo poglavlje za Teslu, ali se pravni stručnjaci slažu da će se konačna odluka o platnom paketu i dalje razmatrati u Delaveru.

Prema rečima Charlesa Elsona, profesora korporativnog upravljanja na Univerzitetu Delaver, glasanje akcionara neće direktno uticati na sudsku odluku jer je presuda u vezi s kompenzacijom za 2018. godinu već doneta. On smatra da glasanje može biti značajno samo u percepciji javnosti, ali ne menja pravni status.

S druge strane, advokat John Lawrence iz Baker Botsa napominje da glasanje pruža jak argument Tesli za poništavanje prethodne presude, argumentujući da su akcionari bili dobro informisani prilikom glasanja. Međutim, sudija u Delaveru će na kraju odlučiti o daljem toku spora.

Očekuje se da bi Elon Mask mogao uložiti žalbu Vrhovnom sudu Delavera ako presuda ostane nepromenjena, što bi moglo dalje produžiti sudski proces.