UN: Prošlo je 1.000 dana otkako su talibani zabranili devojčicama srednje obrazovanje

UN: Prošlo je 1.000 dana otkako su talibani zabranili devojčicama srednje obrazovanje

Prošlo je hiljadu dana od kada je devojčicama u Avganistanu zabranjeno da pohađaju srednje škole, prema informacijama agencije UN za decu. Izvršna direktorka UNICEF-a Catherine Russell je pozvala talibanske vlasti da omoguće deci nastavak obrazovanja i apelovala na međunarodnu podršku za avganistanske devojčice, koje su u teškoj situaciji. Procenjuje se da je preko milion devojčica pogođeno ovom zabranom.

Ujedinjene nacije su upozorile da zabrana obrazovanja devojčica predstavlja veliku prepreku talibanima u procesu sticanja legitimiteta kao vladara Avganistana. Nakon preuzimanja vlasti 2021. godine, talibani su striktno zabranili ženama pristup visokom obrazovanju, javnim prostorima i većini poslova, sprovodeći restriktivne mere. Slično je bilo i tokom njihove vladavine devedesetih godina prošlog veka kada su takođe zabranili obrazovanje devojčica.

Talibani su odlučili da devojčice ne smeju nastaviti školovanje posle šestog razreda, čime je Avganistan postao jedina zemlja sa takvim ograničenjima za obrazovanje žena. Početkom nove školske godine, devojčicama je zabranjeno prisustvovanje nastavi posle šestog razreda, a novinarkama nije bilo dozvoljeno da prate ceremoniju otvaranja.

Talibani su naglasili važnost verskog znanja u odnosu na osnovno obrazovanje, promovišući prelazak na verske škole umesto opšteg obrazovanja. Izvršni direktor UNICEF-a je osudio sistematsko isključenje devojčica, nazivajući to kršenjem njihovog prava na obrazovanje i ističući da to dovodi do smanjenja mogućnosti i lošeg uticaja na mentalno zdravlje.

UNICEF radi sa partnerima na pružanju obrazovnih programa u zajednici za 600.000 dece, od kojih su većina devojčice, kao i na obuci nastavnika. Iako dečaci u Avganistanu imaju pristup obrazovanju, Hjuman rajts voč je upozorio da im talibanska obrazovna politika nanosi štetu. Prema njihovom izveštaju, kvalifikovani nastavnici, uključujući žene, su otišli, što je dovelo do povećanja telesnog kažnjavanja i dubokih posledica po obrazovanje dečaka.