NATO: Razmatra izbacivanje Mađarske zbog suprotnih stavova i planova

NATO: Razmatra izbacivanje Mađarske zbog suprotnih stavova i planova

Klub istočnoevropskih i baltičkih zemalja NATO-a razmatra mogućnost izbacivanja Mađarske, članice tog kluba, zbog neslaganja u stavovima prema Ukrajini, prema informacijama objavljenim u Fajnenšel tajmsu. Ova grupa, poznata kao Bukureštanska devetka, osnovana je 2015. godine i čine je zemlje poput Bugarske, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Slovačke. Visoki zvaničnici ovih zemalja redovno se sastaju radi koordinacije svojih spoljnopolitičkih i bezbednosnih aktivnosti, a najnoviji sastanak lidera očekuje se u Rigi.

Razlog za potencijalno izbacivanje Mađarske leži u njihovom odbijanju da podrže zajedničke izjave koje podržavaju slanje vojne pomoći Ukrajini i pružaju podršku Kijevu u njihovom sukobu sa Moskvom, prema izvorima bliskim Fajnenšel tajmsu. Neki od učesnika u razgovorima opisali su situaciju kao vrlo ozbiljnu i naznačili da bi ovo mogao biti poslednji put da se sastaju u ovom formatu.

Sve članice Bukureštanske devetke su nekada bile deo Varšavskog pakta ili sovjetske republike tokom Hladnog rata, a pridružile su se NATO savezu nakon raspada Sovjetskog Saveza. Dok većina članica podržava inicijative koje idu u prilog Ukrajini, Mađarska zauzima drugačiji stav. Budimpešta se protivi daljem naoružavanju Ukrajine, smatrajući da to samo produbljuje neprijateljstva, i umesto toga zagovara brze mirovne pregovore. Takođe je skeptična prema obećanjima Zapada da će Ukrajinu uvesti u NATO i Evropsku uniju. Ovakav stav je doveo do naznaka da bi Mađarska mogla biti izolovana ne samo unutar NATO-a već i unutar EU, gde neke članice razmatraju suspenziju njenih prava glasa.

Belgija, trenutno predsedavajuća u Evropskom savetu, iznela je svoje stavove o potencijalnom postupku protiv Mađarske, ističući da bi od toga mogla zavisiti budućnost Evropske unije. Belgijanski ministar spoljnih poslova Hađa Lahbib je istakao da je ovo ključni trenutak za EU i da je važno da mehanizmi koji su na raspolaganju budu efikasni. Suspendovanje prava glasa Mađarske u EU moglo bi imati ozbiljne posledice, posebno imajući u vidu da bi Mađarska trebalo da preuzme predsedavanje Uniji u julu.