Holandski sud donosi presude na suđenju za ubistvo novinara De Vrisa

Holandski sud donosi presude na suđenju za ubistvo novinara De Vrisa

Holandski sud u sredu će doneti presude devetorici muškaraca osumnjičenih za umešanost u brutalno ubistvo poznatog novinara Pitera R. de Vrisa pre tri godine. Ubistvo, koje se dogodilo u prometnoj ulici u Amsterdamu, izazvalo je šok i tugu širom zemlje.

Tužioci su zatražili doživotne zatvorske kazne za glavnog optuženog za ubistvo De Vrisa 6. jula 2021. godine, kao i za navodnog vozača bekstva i organizatora atentata. De Vris je podlegao povredama devet dana kasnije, u 64. godini života.

Osim glavnih osumnjičenih, tužioci su u januaru zatražili kazne u rasponu od tri do 21 godinu za još šestoricu optuženih u ovom slučaju.

Ubistvo De Vrisa izazvalo je ogroman bes i tugu u Holandiji. Holandski kralj Vilem-Aleksandar osudio je napad, nazivajući ga „napadom na novinarstvo, kamen temeljac naše ustavne države, a samim tim i napad na vladavinu prava“.

De Vris je bio savetnik i poverenik zaštićenog svedoka na suđenju navodnom vođi i drugim članovima kriminalne bande, čiji su članovi ranije ubili svedokovog brata i advokata. Glavni vođa grupe, Ridouan Taghi, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u februaru za svoju ulogu u pet gangsterskih ubistava, a sudije su ga nazvale „neospornim vođom“ kriminalne organizacije.

Iako Taghi nije optužen za učešće u ubistvu De Vrisa, advokat porodice De Vris, Anemiek van Spanje, izjavio je da „činjenica da osoba koja je naručila ubistvo nije poznata i da joj se ovde ne sudi prirodno visi kao senka nad ovim suđenjem“.

Navodni strelac i vozač bekstva uhapšeni su manje od sat vremena nakon napada, a oružje kojim je pucano na De Vrisa pronađeno je u njihovom automobilu. Očekuje se da će presuda doneta u sredu doneti pravdu za ubijenog novinara i njegovu porodicu.