MRI i AI mogu značajno smanjiti vreme dijagnoze pedijatrijskog tumora mozga

MRI i AI mogu značajno smanjiti vreme dijagnoze pedijatrijskog tumora mozga

Deca sa najčešćim malignim oblikom raka mozga mogla bi da vide vreme čekanja na dijagnostiku smanjeno zahvaljujući novom istraživanju koje je testiralo novi, brži i manje invazivan način da se utvrdi koji tip tumora imaju.

Studiju, objavljenu u eBioMedicine, sproveo je tim istraživača na čelu sa Univerzitetom u Birmingemu i Univerzitetom Njukasl, sa dečjom bolnicom u Birmingemu kao vodećim kliničkim centrom.

Tim za saradnju je identifikovao kako četiri različite grupe meduloblastoma, malignog dečjeg tumora mozga, imaju specifičan profil zasnovan na njihovom individualnom metabolizmu. Uzimajući uzorke ćelija iz 86 tumora, korišćen je laboratorijski test za preciznu identifikaciju metaboličkih markera uključujući hemikalije specifične za različite grupe tumora.

Studija je takođe potvrdila prethodna istraživanja koja su otkrila da je glutamat, metabolit prisutan u svim tumorskim ćelijama, blisko povezan sa prognozom tumora.

Značajno je da bi istraživanje moglo da otvori put za korišćenje MRI skeniranja u kombinaciji sa mašinskim učenjem za procenu meduloblastoma za njihove ‘potpisne’ metaboličke profile bez potrebe za invazivnom biopsijom i moglo bi brzo da smanji trenutne 3-4 nedelje čekanja od prezentacije do pune dijagnoze.

Andrev Peet, profesor emeritus kliničke pedijatrijske onkologije na Univerzitetu u Birmingemu i počasni konsultant u Fondaciji NHS za žene i decu u Birmingemu, koji je glavni autor studije, rekao je: „Vreme je toliko važno u dijagnozi raka, tako da naši nalazi o različitim tipovima raka meduloblastoma sa prepoznatljivim metabolizmom koji se može detektovati može promeniti igru radi brzog postavljanja dijagnoze, a zatim ponuditi najbolji mogući tretman za decu.“

Profesor Steve Clifford, katedra za molekularnu pedijatrijsku onkologiju u Centru za rak Univerziteta u Njukaslu, koji je zajedno vodio studiju, rekao je: „Pružanje brze dijagnoze korišćenjem inovativnih tehnika skeniranja i AI (veštačke inteligencije) ima potencijal da revolucioniše upravljanje pacijentima, omogućavajući rano neinvazivna dijagnoza, prilagođavanje odluka o lečenju i smanjenje perioda neizvesnosti za pacijente i roditelje dok čekaju punu dijagnozu.

„Dalje, naši biološki nalazi pružaju kritične nove uvide u metabolizam koji podupire ove tumore i potencijal da se oni iskoriste u terapiji.“

Najnovija otkrića mogla bi da promene igru za decu kao što je Džek Born, star šest godina, iz Birmingema kome je dijagnostikovan meduloblastom u martu 2023.

Džekov tata Tom je rekao: „Prošli smo kroz 13 meseci lečenja, ali šest nedelja od toga je samo čekalo da saznamo koju vrstu tumora ima. Bili smo tako uplašeni.“

U roku od nekoliko nedelja od polaska u školu, Džek je počeo da oseća bolest i glavobolje koje su lekari pripisali mogućoj anksioznosti zbog razdvajanja ili vrtoglavici. Ali kada su roditelji Tom, Tom i Suzana primetili da mu je teško da hoda, tražili su drugo mišljenje i Džek je istog dana upućen u dečju bolnicu u Birmingemu.

„Kada su mi rekli rezultate MR skeniranja, nisam znao šta da osetim“, rekao je Tom. „Dok smo sve pokušavali da svarimo, tražili su od nas da potpišemo formulare za saglasnost jer su hteli da operišu sledećeg jutra. Čitate ove formulare i sve što vidite je—možda neće uspeti da izađe živ. Srceparajuće je , zaista jeste.“

Džek je izvukao 10-časovnu operaciju uklanjanja tumora, ali će lekarima biti potrebno više od četiri nedelje da shvate koji specifičan tip meduloblastoma ima da bi ga efikasno lečili.

„Istraživanje koje se bavi dijagnostikovanjem tumora je zaista važno“, rekao je Tom. „U Džekovom slučaju bilo je dosta kašnjenja dok su njegov tumor poslali u ulicu Grejt Ormond na analizu. Za to vreme Džeku su dali hemoterapiju samo da bi pokrenuli stvari jer su samo želeli da urade nešto, a ne samo da čekaju. Ali svi vi želja je da vaše dete dobije najbolji mogući tretman od samog početka.“

Kristijana Ogunbote, šefica istraživanja za decu obolelu od raka u Velikoj Britaniji, rekla je: „Neverovatno smo ponosni što možemo da pomognemo u finansiranju ovog inovativnog istraživanja meduloblastoma i uzbuđeni smo što vidimo kako bi to moglo da promeni iskustva dece kojoj je dijagnostikovana ova bolest i njihovih porodica.

„Otkrivanje novih načina za poboljšanje ishoda za decu obolelu od raka je u srcu onoga što pokušavamo da postignemo. Kroz stalna i trajna ulaganja u istraživanja, radujemo se danu u kojem svako dete može da preživi svoju dijagnozu raka.“

Dr Laura Danielson, vođa istraživanja za decu i mlade u Cancer Research UK, rekla je: „Razvijanje bržih, manje invazivnih načina za preciznu dijagnozu različitih tipova meduloblastoma, najčešćeg malignog tumora mozga kod dece, je ključni korak u poboljšanju ishoda za mlade pacijente.

„Ova važna studija je identifikovala novi način razlikovanja između četiri podgrupe meduloblastoma. Ovo otkriće otvara put za razvoj jednostavnih testova za snimanje koji bi mogli brzo i precizno dijagnostikovati različite tipove meduloblastoma.

„Ova vrsta istraživanja otkrića je važna za pokretanje novih i poboljšanih načina za bolje otkrivanje i lečenje karcinoma koji pogađaju decu i mlade ljude.“