Optimizam prema budućnosti može smanjiti sklonost ozbiljnom odugovlačenju

Optimizam prema budućnosti može smanjiti sklonost ozbiljnom odugovlačenju

Prema novom istraživanju s Univerziteta u Tokiju, ljudi koji gledaju s optimizmom na budućnost manje su skloni ozbiljnom odugovlačenju.

Dok se odugovlačenje često opisuje kao „loša navika“, ispostavilo se da su brige za budućnost ključniji faktor odugovlačenja. Anketirajući gotovo 300 mladih ljudi, istraživači su otkrili da oni koji imaju pozitivan stav prema smanjenju stresa u budućnosti imaju manju verovatnoću da će se suočiti s ozbiljnim odugovlačenjem. Ovo istraživanje naglašava da perspektiva prema budućnosti može biti ključna u prevazilaženju odugovlačenja i postizanju manje stresnog načina života.

Studija je objavljena u časopisu Naučni izveštaji.

„Svako od nas se verovatno bar jednom našao u situaciji da pravi listu zadataka, postavlja najvažniji zadatak na vrh, ali se ipak kreće odozdo ili ga odvlače druge stvari“, rekao je Saji Kašivakura sa Univerziteta u Tokiju, inspirisan da istraži odnos između odugovlačenja i perspektive prema budućnosti. „Iako se možemo kritikovati zbog odugovlačenja, što više pokušavamo da to prevaziđemo, čini se da se osećamo pod većim stresom, a ciklus se nastavlja.“

Kašivakura je istraživao odnos između odugovlačenja i percepcije vremena, posebno fokusirajući se na perspektivu budućnosti. Njegova istraživanja su pokazala da optimistični ljudi, oni koji veruju da se stres neće povećavati kako se kreću u budućnost, imaju manju verovatnoću da će patiti od ozbiljnog odugovlačenja.

„Iako se odugovlačenje često opisuje kao zanemarivanje budućnosti ili teškoće u povezivanju sadašnjih akcija s budućim ishodima, razlozi za to su bili nejasni“, objasnio je Kašivakura. „Naše istraživanje pokazuje da ozbiljni odugovlačeći često imaju pesimističniji pogled na budućnost.“

Ovo istraživanje, iako se fokusira na odugovlačenje kod mladih učesnika u Japanu, ukazuje na to da promena perspektive prema budućnosti može biti ključna u smanjenju odugovlačenja. Nadajući se da će ovi nalazi biti korisni u sektoru obrazovanja, Kašivakura i njegov tim planiraju dalja istraživanja kako bi razvili načine koji će pomoći ljudima da neguju optimističniji pristup budućnosti i prevaziđu odugovlačenje, omogućavajući im srećniji i ispunjeniji život.