Knićani protiv smeća iz Čačka: Kažu da deponija ugrožava izvore vode za piće

Knićani protiv smeća iz Čačka: Kažu da deponija ugrožava izvore vode za piće

Na deponiju smeća Sirištance u opštini Knić od ponedeljka, 3. juna konvoji kamiona komunalnog preduzeća iz Čačaka bez prekida dovoze komunalni otpad. Meštani koji su pozvali portal N1 ističu da je mala deponija od dva hektara neuslovna i za Knić i da otpad ugrožava izvorišta pijaće vode.

„Poslednjih dana imamo problem – smeće su počeli da dovoze kamionima javnog komunalnog preduzeća iz Čačka i to desetine kamiona dnevno iz Čačka stiže ovde. Ova deponija se pravolinijski nalazi od centra opštine na 1.300 metara. Problem je što je ova deponija od dva izvorišta vode isto udaljena. Izvorište u Raškoviću – Ribeška glava kojim se snabdeva vodom Knić i deo Grabovca i izvorište Banja, kojim se snabdeva Ravni Gaj i deo Vučkovice. Smrad sa deponije se širi na sve strane, deponija često gori. Umesto da opština skloni ovu deponiju, kao što su obećali, da nam ne zagadi izvorišta vode, mi sada skupljamo komunalni otpad na deponiji u Kniću iz ostalih gradova u okruženju“, rekao je za portal N1 meštanin Đurđe Obradović.

Obradović ističe da se „spuštanjem vode sa smetlišta zagađuju podzemne vode i bunari za snabdevanje domaćinstava vodom“.

Predsednik opštine Knić Srećko Ilić (SNS) nije odgovorio portalu N1 na pitanja da li će lokalna samouprava zatvoriti deponiju Sirištance, šta će preduzeti da ne dođe do zagađenja vodoizvorišta i da li je opština Knić odobrila skladištenje smeća iz Čačka na opštinskom smetlištu u Kniću?

Odbornik u Skupštini opštine Knić Radoje Cvetić je siguran da lokalna samouprava zvanično nije dozvolila Čačanima da dovoze smeće na deponiju u Kniću.

„Knićanska deponija dovedena je u situaciju da iako mala i neuslovna i za potrebe Knića ovog puta prima i smeće grada Čačka. Kao odbornik Skupštine opštine Knić znam da skupštinska odluka o tome nije doneta, već je lokalna SNS vlast sebi dala za pravo da ugrozi stanovnike opštine Knić, kao i lokalna izvorišta pijaće vode“, kazao je za portal N1 odbornik Radoje Cvetić iz Narodnog pokreta Srbije.

Portal N1 zabeležio je dolazak dva ogromna kamiona JKP Komunalac Čačak na smetlište Sirištanac. Vozači su brzo istovarili smeće i nestali u oblaku prašine, a onda su nastupili ljudi koji su iz tog otpada odvajali šta im treba.

Mesto na kome se odlaže otpad u Kniću zapravo je smetlište, jer je bez kapije i ograde i nema natpisa šta je i kome pripada.