Fon der Lajen obećava da će voditi EU na „proukrajinski“ put

Fon der Lajen obećava da će voditi EU na „proukrajinski“ put

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zaklela se da će „formirati bastion protiv ekstrema s leve i desnice“ u EU, pošto je njena centristička grupa obezbedila prvo mesto u Evropskom parlamentu, uprkos tome što su desničarske stranke ponižavale vladajuće koalicije u i Francuske i Nemačke.

Evropska narodna partija (EPP) Fon der Lajen osvojila je oko 26 odsto mesta u Evropskom parlamentu, prema privremenim rezultatima u nedelju. Ona je napomenula da su centrističke partije jake u Evropi, ali je priznala da su „ekstremi na levoj i na desnici dobili podršku“.

„Zaustavićemo ih“, rekla je Fon der Lajen svojim pristalicama u nedelju u Briselu, obećavši da će „izgraditi bastion protiv ekstrema sa leve i desne strane“.

Fon der Lajen, koja traži drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, izjavila je da je njen „cilj da nastavi ovim putem sa onima koji su proevropski, proukrajinski, za vladavinu prava“.

Asita Kanko, potpredsednica Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), povezala je porast podrške desničarskim strankama sa zabrinutošću birača koja se ne čuje.

„Kada se ignorišu istinske težnje građana… to, nažalost, daje više prostora ekstremnim pokretima. Zato moramo da slušamo građane“, rekao je Kanko u nedelju u Briselu. ECR, za koju se očekuje da će osvojiti oko 71 mesto od 720, zalagao se za fokusiranje na bezbednost, kontrolu migracija i evropske vrednosti.

Evropski birači podržali su desničare i ponizili vladajuće stranke u anketama u dve najveće ekonomije bloka, dajući povećanu podršku antiratnim strankama fokusiranim na domaće programe.

U Nemačkoj, centrističkoj partiji kancelara Olafa Šolca zadat je težak udarac kada je, prema prognozama, zauzela treće mesto iza svoje konzervativne opozicije. Očekuje se da će glavna opoziciona grupa Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU) sa oko 30 odsto glasova, dok će Alternativa za Nemačku (AfD) biti druga sa oko 16 odsto, potiskujući Šolcove socijaldemokrate (SPD) na 14%.

U međuvremenu u Francuskoj, desničarska partija Nacionalni skup (RN) dominirala je Renesansnom strankom predsednika Emanuela Makrona u anketama do te mere da je raspustio Nacionalnu skupštinu zemlje i pozvao na nove vanredne izbore.