Severna Koreja ponovo šalje balone u Južnu Koreju

Severna Koreja ponovo šalje balone u Južnu Koreju

Severna Koreja je ponovo poslala stotine balona s otpadom prema Južnoj Koreji, pokrenuvši svoju treću kampanju od kraja maja, saopštila je vojska Južne Koreje. Ovo delovanje usledilo je nakon što su aktivisti iz Južne Koreje nedavno puštali balone s propagandnim letcima u Severnu Koreju.

U znak odmazde protiv južnokorejskih civilnih kampanja, Severna Koreja je poslala preko 1.000 balona s smećem i đubrivom prema jugu, dodatno zaoštravajući tenzije između dve zemlje koje su već podeljene ratom, a suočene su s diplomatskim zastojem oko nuklearnih ambicija Severne Koreje.

Kao odgovor na ove akcije, Južna Koreja je odlučila da suspenduje sporazum o smanjenju tenzija s Severnom Korejom iz 2018. godine. Ovo otvara put za ponovno sprovođenje vojnih vežbi s pravom upotrebe oružja i emitovanje propagandnih poruka prema Severnoj Koreji duž granice, postupci koji će sigurno izazvati negativnu reakciju Severne Koreje i podstaći je na preduzimanje sopstvenih vojnih koraka u znak odmazde.

Južnokorejski generalštab objavio je da je Severna Koreja u subotu uveče lansirala oko 330 balona prema jugu, od kojih je oko 80 pronađeno na teritoriji Južne Koreje u nedelju ujutro. Vetrovi su u subotu uveče duvali ka istoku, što je verovatno uzrokovalo da mnogi baloni završe na teritoriji Južne Koreje.

Vojska Južne Koreje saopštila je da su baloni koji su sleteli na teritoriju Južne Koreje sadržali smeće, uključujući plastiku i papirni otpad, ali nisu pronađene opasne supstance. Uprkos tome, vojska je mobilisala jedinice za brzo reagovanje na hemijske incidente i uklanjanje eksploziva kako bi se izvukli severnokorejski baloni i materijali.

Ovo lansiranje balona od strane Severne Koreje predstavlja treće takve akcije od 28. maja. U prethodnim rundama, vlasti Južne Koreje su otkrile oko 1.000 balona koji su bili pričvršćeni za vinilne kese s đubrivom, opušcima cigareta, komadićima tkanine, otpadom baterija i papirom. Neki od ovih predmeta su završili na putevima, stambenim naseljima i u školama, ali nije prijavljena veća materijalna šteta.

Zamenik ministra odbrane Severne Koreje, Kim Kang Il, izjavio je da će Severna Koreja zaustaviti kampanju s balonima, ali je upozorio da će nastaviti s ovim akcijama ukoliko južnokorejski aktivisti ponovo pošalju letke preko granice.

Unatoč upozorenjima, južnokorejska civilna grupa predvođena severnokorejskim prebegom Park Sang Hakom izvestila je da je u četvrtak lansirala 10 balona iz pograničnog grada, sadržeći 200.000 letaka protiv Severne Koreje, USB stikove s K-pop pesmama i južnokorejskim dramama, kao i novčanice od 1 dolara. Mediji su izvestili da je još jedna grupa aktivista u petak takođe poslala 200.000 propagandnih letaka prema Severnoj Koreji.

Zvaničnici Južne Koreje osudili su ovu akciju Severne Koreje kao „apsurdnu i iracionalnu“, obećavajući snažan odgovor. Severna Koreja je izuzetno osetljiva na ovakve akcije, zabranjujući pristup stranim vestima većini svojih 26 miliona stanovnika, a lider Kim Džong Un vlada zemljom sa gvozdenom pesnicom kao treća generacija svoje porodice.

Stručnjaci veruju da će akcije Severne Koreje s balonima izazvati podele u Južnoj Koreji zbog različitih pristupa konzervativne vlade prema Severnoj Koreji. Dok liberalni političari, neke civilne grupe i stanovnici na prvoj liniji apeluju na vladu da spreči aktiviste da šalju balone kako bi izbegli nepotrebne konflikte, vladini zvaničnici se nisu oglasili u skladu s presudom ustavnog suda koja je poništila zakon koji je kriminalizovao slanje letaka protiv Severne Koreje kao kršenje slobode govora.

Novinar AP, Kim Tong-hjung, doprineo je izveštaju.