Hod i zdravlje mozga: Šta način hodanja govori o mozgu?

Hod i zdravlje mozga: Šta način hodanja govori o mozgu?

Kako je vaš hod – ili kako hodate – povezan sa zdravljem vašeg mozga? Značajno, kaže dr Farva Ali, neurolog sa klinike Mejo, specijalizovan za poremećaje kretanja. Procena hoda osobe može ponuditi uvid u različita stanja zdravlja mozga. Nadamo se da će rano otkrivanje problema hoda i ravnoteže dovesti do boljeg lečenja i ishoda za pacijente sa degenerativnim poremećajima mozga. Dr Ali objašnjava kako testiranje hoda funkcioniše i šta može reći kliničarima.

Stavite jednu nogu ispred druge. Ovaj jednostavan test hoda može mnogo reći kliničaru, kaže dr Ali.

„Kako se nečije telo kreće kroz svemir, kako izgleda njihov balans, šta mu rade zglobovi“, objašnjava ona.

Test hoda može da meri, na primer, koliko brzo ili sporo osoba hoda u poređenju sa vršnjacima u njihovoj starosnoj grupi. Zatim se analizira da bi se procenilo da li je neurološki problem već prisutan.

„Na primer, neko sa Parkinsonovom bolešću može da hoda sporije, ili manjim koracima i da ne pomera dovoljno ruke“, kaže dr Ali.

Mnoge neurodegenerativne bolesti utiču na hod i ravnotežu pre dijagnoze. Ona se nada da će poboljšati načine za njihovo merenje i kvantifikaciju.

„Potrebno nam je više istraživanja, ali nadam se da ću moći rano i pouzdano da otkrijem abnormalnosti u hodu, da poboljšam kliničku dijagnozu i pomognem kliničarima da ranije otkriju pacijente sa neurodegenerativnom bolešću“, kaže dr Ali.

Ona dodaje da su svi različiti i da je važno razumeti zašto osoba može imati problema sa hodom. Analiza hoda je jedan korak u razumevanju zdravlja mozga osobe.