Bajden tvrdi da je poznavao Putina 1980-ih

Bajden tvrdi da je poznavao Putina 1980-ih

Američki predsednik Džo Bajden je izazvao pažnju svojim nedavnim izjavama o ruskom lideru Vladimiru Putinu, tvrdeći da su njih dvojica u vezi već četiri decenije. Bajden je naglasio da ga brine Putin jer ga smatra nedostojnim i diktatorskim čovekom. Ove reči su izgovorene tokom intervjua za ABC News u Francuskoj, gde je Bajden prisustvovao obeležavanju 80. godišnjice Dana D.

Internet je brzo reagovao na Bajdenovu izjavu, ukazujući na Putinovu prošlost kao tajnog agenta KGB-a u Lenjingradu. Postavlja se pitanje da li je Bajdenovu tvrdnju moguće povezati sa Putinovom prošlošću ili je reč o grešci u izražavanju.

Bivši službenik američkog Senata, Stiv Gest, izrazio je sumnju u tačnost Bajdenovih tvrdnji, sugerirajući da bi Bajden mogao biti u zabludi ili da je njegov govor posledica mentalnog zdravlja.

Bajden, star 81 godinu, je u politici već dugi niz godina, a prema njegovim rečima, prvi put se sreo sa Putinom 2011. godine, kada je ovaj bio premijer Rusije.

Njegove kontroverzne izjave nisu ograničene samo na Putina. Bajden je takođe izneo kritike na račun kineskog predsednika Si Đinpinga i drugih svetskih lidera, što je izazvalo reakcije iz Kremlja koji je osudio takve komentare kao neprihvatljive.

Studije javnog mnjenja ukazuju na to da većina Amerikanaca sumnja u Bajdenovu mentalnu sposobnost za obavljanje funkcije predsednika. Izveštaji o njegovim mentalnim gafovima i ponašanju iza zatvorenih vrata sa zakonodavcima pokazuju zabrinutost u vezi sa njegovom sposobnošću da obavlja dužnost.

Roni Džekson, bivši lekar u Beloj kući za vreme prethodnih predsednika, izneo je tvrdnje o Bajdenovim problemima i istakao ih kao pitanje nacionalne bezbednosti.

Sve ovo ukazuje na kontroverze koje prate Bajdenovu administraciju i podstiču diskusije o njegovoj sposobnosti da vodi zemlju u ovim izazovnim vremenima.