Kohlearni implantati pomažu ishodima Menierove bolesti, pokazuje studija

Kohlearni implantati pomažu ishodima Menierove bolesti, pokazuje studija

Kohlearna implantacija (CI) pozitivno utiče na sluh, vrtoglavicu, tinitus i kvalitet života kod pacijenata sa Menierovom bolešću (MD), prema studiji objavljenoj 20. maja u Evropskom arhivu za oto-rino-laringologiju.

Mirai-Su Iılmaz Topcuoglu, dr med., sa Univerzitetske bolnice u Hajdelbergu u Nemačkoj, i kolege su istraživali uticaj CI na pacijente sa MD. Analiza je uključila 11 ušiju pojedinaca sa MD koji su primali CI između 2014. i 2022. godine.

Istraživači su otkrili da je nakon implantacije došlo do značajnog poboljšanja rezultata prepoznavanja reči na nivoima zvuka od 65 dB i 80 dB u odnosu na pre tretmana (preoperativno u odnosu na 12 meseci posle operacije). Nije primećeno značajno poboljšanje za 50 dB.

U postoperativnom periodu došlo je do značajnih poboljšanja oštećenja vezanih za MD, merena vizuelnom analognom skalom, inventarom hendikepa za vrtoglavicu, inventarom hendikepa tinitusa i upitnikom za kohlearne implantate Nijmegen. Takođe su primećena značajna poboljšanja na skali funkcionalnog nivoa.

„Kod pacijenata koji pate od MD, prioritetni ciljevi lečenja uključuju ne samo poboljšanje sluha, već i rehabilitaciju vrtoglavice i tinitusa, kao i poboljšanje kvaliteta života“, pišu autori.

„Zbog retrospektivne prirode i malog broja pacijenata, ne samo u ovoj studiji, već iu drugim uporedivim studijama, u budućnosti bi trebalo da se sprovedu multicentrične studije sa prospektivnim dizajnom studije.“