Nova studija: Zajednički dizajn sa osobama sa invaliditetom čini robote pristupačnijim

Nova studija: Zajednički dizajn sa osobama sa invaliditetom čini robote pristupačnijim

Istraživači sa Univerziteta Carnegie Mellon otkrili su da saradnja robotičara i osoba sa invaliditetom u dizajnu robota donosi inovativne ideje koje mogu poboljšati pristupačnost postojećih robota i inspirisati nove upotrebe. Studija, vođena od strane Instituta za interakciju čoveka i računara (HCII), predstavljena je na ACM konferenciji o ljudskim faktorima u računarskim sistemima (CHI 2024) i objavljena na arXiv preprint serveru.

Roboti za isporuku trotoara postali su popularni tokom pandemije, ali često zauzimaju prostor namenjen pešacima, što može predstavljati prepreku osobama sa invaliditetom. U istraživanju su robotičari priznali da nedostatak pažnje prema korisnicima sa izazovima mobilnosti predstavlja čest problem, te su izrazili potrebu za boljim industrijskim standardima i propisima.

Studija je pokazala da uključivanje osoba sa invaliditetom u dizajn robota može dovesti do praktičnih rešenja. Na primer, roboti bi mogli da čiste trotoare od otpada ili snega, daju uputstva, deluju kao čuvari prelaza, nose potrepštine ili pomažu ljudima u kupovini. Takođe, roboti bi mogli prijaviti saobraćaj ili blokirane staze i upozoravati korisnike na prepreke putem mobilne aplikacije.

Autori studije ističu da većina kompanija koje proizvode robote za trotoare su startapi koji često nemaju vremena ili resursa da se bave pristupačnošću tokom ranih faza dizajna. Međutim, uzimanje u obzir pristupačnosti od početka može značajno poboljšati funkcionalnost robota za sve korisnike.

Fok i Martelaro planiraju da nastave istraživanje fokusirajući se na testiranje dizajna robota na isplativ i ekspanzivan način, uz dublji angažman sa relevantnim zainteresovanim stranama kako bi se osigurala veća pristupačnost i praktična upotrebljivost robota u javnim prostorima.