Hezbolah upozorava Izrael na razaranje i raseljavanje u slučaju eskalacije sukoba u Libanu

Hezbolah upozorava Izrael na razaranje i raseljavanje u slučaju eskalacije sukoba u Libanu

Naim Kasem, zamenik generalnog sekretara libanskog Hezbolaha, izjavio je za Al Džaziru da će svaka izraelska eskalacija rata u Libanu biti dočekana pustošenjem, razaranjem i raseljavanjem u Izraelu. Kasem je naglasio da je otpor spreman da se bori ako Izrael želi sveobuhvatni rat, te da neće dozvoliti Izraelu da zabeleži bilo kakvu pobedu.

Hezbolah ne želi da se rat širi, ali će ući u njega ako bude nametnut, izjavio je Kasem, dodajući da je Hezbolah u poslednja dva meseca dobijao pretnje i isticao da je libanski front povezan sa Gazom. Demantovao je izveštaje o povlačenju „Radvan snaga“ sa granice sa Izraelom, naglašavajući da je Hezbolah do sada koristio samo mali deo svog arsenala, srazmerno prirodi bitke.

Kasem je kritikovao ponudu američkog predsednika Džoa Bajdena za prekid vatre u Gazi, navodeći da joj „nedostaje objektivnost“ i da je predložena u predizborne svrhe, te da Amerika nije donela ozbiljnu odluku da zaustavi rat Izraela u Gazi.

Izraelska vojska je saopštila da je od početka rata 8. oktobra ubila više od 100 pripadnika Hezbolaha, dok Hezbolah nastavlja da bombarduje područja na okupiranim farmama Šeba, u Gornjoj Galileji i drugim mestima, nanoseći ljudsku i materijalnu štetu u Izraelu.

Palestinske i libanske frakcije u Libanu, uključujući Hezbolah, svakodnevno razmenjuju bombardovanje sa izraelskom vojskom preko Plave linije, što dovodi do stotina mrtvih i povređenih, uglavnom na libanskoj strani. Frakcije ističu da su solidarne sa Gazom, koja je razorena izraelskim ratom od 7. oktobra prošle godine, u kojem je ubijeno i ranjeno više od 119.000 Palestinaca, uglavnom dece i žena, dok je oko 10.000 osoba nestalo, uz prisutnu razornu glad i masovno uništenje.