Britanski ambasador u Meksiku više nije na dužnosti nakon što je uperio pušku u osoblje

Britanski ambasador u Meksiku više nije na dužnosti nakon što je uperio pušku u osoblje

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je uklonilo svog ambasadora u Meksiku Džona Bendžamina, nakon kontroverze izazvane video snimkom na kojem se šali dok upire pušku velike snage u osoblje u vozilu.

Na veb-stranici vlade Ujedinjenog Kraljevstva u petak je iskusan diplomata opisan kao njen ambasador u Meksiku u prošlom vremenu, iako nisu navedeni detalji. U Bendžaminovoj zvaničnoj biografiji na vladinoj veb stranici kaže se da je „služio kao ambasador u Meksiku od 2021. do 2024.“, bez dodatnih detalja.

Na pitanje Asošijejted presa o Benjaminu i video snimku, u saopštenju vlade se kaže: „Svesni smo ovog incidenta i preduzeli smo odgovarajuće mere. Tamo gde se pojave interni problemi, FCDO (Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj) ima snažne procese ljudskih resursa za njihovo rešavanje.”

Na snimku, koji je navodno napravljen tokom putovanja Bendžamina u severnu meksičku državu Durango, diplomata, koji sedi na suvozačevom sedištu, vidi se kako drži nešto što izgleda kao jurišnu pušku i nasmejano je upire u kolege na zadnjem sedištu.

Izgleda da je video snimljen mobilnim telefonom. U pozadini se čuje smeh, a ciljana osoba pravi gest iznenađenja.

Bendžamin je 35-godišnji diplomata koji je vodio Diplomatsku akademiju u Londonu i bio je odgovoran za osmišljavanje programa za podučavanje „diplomatskih i jezičkih veština potrebnih za sprovođenje spoljne politike Ujedinjenog Kraljevstva“.

Pre službe u Meksiku, predstavljao je UK u Čileu, Gani, Turskoj, Indoneziji i Sjedinjenim Državama.