Svetska banka: Svaki treći Ukrajinac živi u siromaštvu

Svetska banka: Svaki treći Ukrajinac živi u siromaštvu

Broj Ukrajinaca koji žive u siromaštvu porastao je za 1,8 miliona od 2020. godine, čime je ukupan broj stanovnika dostigao oko 29 odsto pošto ruska invazija 2022. nastavlja da pustoši ekonomiju zemlje, navodi Svetska banka u izveštaju, navodi Rojters.

Izveštaj Svetske banke, zasnovan na mesečnim telefonskim anketama do 2.000 domaćinstava, procenjuje da je oko 9 miliona Ukrajinaca prošle godine živelo u siromaštvu. Povećanje siromaštva uzrokovano je smanjenjem zaposlenosti, pri čemu je više od petine odraslih koji su radili prije rata izgubilo posao, navodi se u izvještaju.

U isto vreme, izveštaj je pokazao da je 85-92% zdravstvenih klinika u Ukrajini i dalje bilo u potpunosti operativno 2023. godine, uprkos tekućim napadima Rusije.

Rečeno je da je najmanje 89% dece uzrasta od 6 do 18 godina takođe ostalo u školi, iako je u oblastima koje su suočene sa aktivnim neprijateljstvima 72% tih učenika pohađalo školu onlajn.

Istraživanje je takođe pokazalo da je 97% starosnih penzija i 85% transfera socijalne pomoći isplaćivano na vreme, što je ključni faktor u sprečavanju još većeg pada u siromaštvo. Penzije i druga socijalna pomoć pomogle su da se nadoknadi gubitak posla u ugroženim domaćinstvima, pokazalo je.