Mask će ugostiti Trampa nakon presude u Njujorku

Mask će ugostiti Trampa nakon presude u Njujorku

Tehnološki preduzetnik Elon Musk potvrdio je planove o organizovanju događaja u gradskoj većnici u kojem će biti domaćin zajedno sa predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom. Ovo potvrđuje nakon što je oštro kritikovao politički motivisane optužbe usmerene na Trampa.

Kompanija X, koju Musk poseduje, udružila se sa TV mrežom NewsNation kako bi emitovale uživo gradske većnice sa predsedničkim kandidatima na njihovim platformama, prema informacijama iz Volstrit džornala. Musk je izrazio interesovanje za ovu inicijativu, povezujući se sa člankom Njujork posta koji se bavio gradskim većnicama.

Ideja za ovo partnerstvo navodno potiče od izvršne direktorke X, Linde Iaccarino. Musk je pozvao Trampa, aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, ali kampanja nezavisnog kandidata Roberta F. Kenedija mlađeg nije prihvatila poziv. X korisnici će imati priliku da postavljaju pitanja za gradsku većnicu, koja će biti pregledana od strane moderatora, uključujući bar jednog domaćina NevsNation-a. Detalji o datumu, lokaciji i moderatorima događaja još uvek nisu objavljeni.

Ranije ovog meseca, Bajdenova kampanja je ponudila Trampu debatu na dve etablirane TV mreže – CNN i ABC Nevs, bez prisustva publike u studiju. Trampova kampanja je prihvatila ovu ponudu, te su debate zakazane za 27. jun i 10. septembar. Ovaj aranžman zaobilazi Predsedničku debatnu komisiju.

Međutim, nedavno je porota na Menhetnu proglasila Trampa krivim po 34 tačke optužnice za „falsifikovanje poslovnih zapisa“, vezano za isplatu novca advokatu Majklu Koenu kao nadoknadu za navodnu ćutanju o vezi sa glumicom Stormi Danijels tokom predsedničke kampanje 2016. Tramp je osudio ovu presudu kao politički motivisanu, stav koji deli i Musk.

Mask je na društvenoj mreži X izrazio zabrinutost zbog mogućih posledica ovakvih sudskih odluka, ističući da je takva presuda na štetu vere Amerikanaca u pravosudni sistem. Prethodno, Vall Street Journal je spekulisao o potencijalnom savetovanju Muska u Beloj kući u slučaju ponovne pobede Trampa na izborima u novembru. Ova navodna povezanost je interpretirana kao indikacija da neki lideri iz Silicijumske doline preispituju svoju bliskost sa demokratama.

Tramp je bio aktivan korisnik Tvitera, koristeći tu platformu za komunikaciju sa javnošću i posebno ističući je tokom predsedničke kampanje 2016. Međutim, njegov nalog je trajno suspendovan u januaru 2021. nakon nemira u Kapitolu koji su usledili nakon izbora 2020. Tramp je pozvao svoje pristalice na miran povlačenje i poštovanje zakona, ali su demokrate optužile da je podsticao pobunu, što je dovelo do zabrane njegovog naloga na svim glavnim društvenim mrežama.

Musk je preuzeo Tviter u oktobru 2022. godine i vratio Trampov nalog prošle godine, ali bivši predsednik se odlučio da ne bude aktivan na ovoj platformi.