Kim Džong Un nadgleda vežbe gađanja koje simuliraju preventivne napade na Južnu Koreju

Kim Džong Un nadgleda vežbe gađanja koje simuliraju preventivne napade na Južnu Koreju

Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je vežbe gađanja koje su uključivale „super velike“ višecevne raketne bacače sa nuklearnim oružjem, što je demonstracija sposobnosti zemlje da izvrši preventivne napade na rivalsku Južnu Koreju, izvestili su državni mediji u petak.

Ove vežbe, koje su očigledna referenca na nedavni baraž probnih lansiranja balističkih projektila, izvedene su kako bi pokazale odlučnost Severne Koreje da pokrene preventivne napade ukoliko se oseti ugroženom. Eksperti ističu da ove artiljerijske rakete velikog kalibra zamagljuju granice između artiljerijskih sistema i balističkih projektila kratkog dometa zbog svoje sposobnosti da kreiraju sopstveni potisak i budu navođene tokom leta.

Centralna novinska agencija Severne Koreje (KCNA) je izvestila da su najnoviji testovi oružja imali za cilj da pokažu spremnost zemlje na odbranu i odgovor na provokacije. Kim Džong Un je izjavio da će ove vežbe „jasno pokazati sa kakvim će se posledicama suočiti naši rivali ako nas provociraju“.

KCNA je optužila Južnu Koreju za organizovanje „nespretne kontraakcije opasnih oružanih demonstracija“ u odgovoru na legitimna prava Severne Koreje. To se odnosi na južnokorejsku vazdušnu vežbu koja je izvedena nekoliko sati pre neuspelog lansiranja severnokorejskog špijunskog satelita.

Severna Koreja je istakla da njihovi višestruki raketni bacači, jedan od glavnih sistema naoružanja ciljanih prema Južnoj Koreji, mogu nositi taktičke nuklearne bojeve glave. Na fotografijama koje su objavili državni mediji, vidi se Kim kako posmatra lansiranje najmanje 18 projektila iz lansirnih kamiona.

Ranije je vojska Južne Koreje saopštila da je Severna Koreja ispalila oko 10 balističkih projektila prema moru kod svoje istočne obale. Ovo je izazvalo osude od strane SAD, Južne Koreje i drugih, budući da UN zabranjuju lansiranja satelita od strane Severne Koreje, smatrajući ih za testiranje raketnih tehnologija.

Severna Koreja, s druge strane, tvrdi da ima pravo na lansiranje satelita i testiranje raketa. Poslednjih godina, Severna Koreja je izvodila niz testova naoružanja kako bi ojačala svoje nuklearne sposobnosti u odgovoru na, kako tvrdi, pojačane vojne pretnje od strane SAD. Stručnjaci veruju da bi Severna Koreja mogla koristiti svoj nuklearni arsenal za postizanje većih ustupaka od SAD kada se diplomatija nastavi.