Naučnici otkrivaju novi modulator ljudskih regulatornih T ćelija

Naučnici otkrivaju novi modulator ljudskih regulatornih T ćelija

Istraživačka grupa profesora Riitta Lahesmaa otkrila je novi modulator za ljudske regulatorne T ćelije. Ovaj novi regulator može ojačati ili ublažiti imuni odgovor i pruža novu osnovu za terapijske pristupe za bolesti posredovane imunitetom.

Lahesmaa grupa se nalazi u Turku Bioscience Centru Univerziteta u Turkuu i Univerzitetu Abo Akademi u Finskoj i deo je InFLAMES istraživačkog vodećeg broda.

T ćelije u našoj krvi se bore protiv raka, virusa i bakterija. Specifične regulatorne T ćelije su potrebne za kontrolu neispravnih imunoloških odgovora, a poremećaj u njihovoj funkciji može dovesti do autoimunih bolesti ili raka.

Naučnici su otkrili novu RNK koja kontroliše razvoj i funkciju regulatornih T ćelija. Ova duga intergenska nekodirajuća RNK (lincRNA) modulira nivoe transkripcionog faktora FOKSP3 i supresivnu funkciju ljudskih regulatornih T ćelija tako što kontroliše interleukin-2 receptor.

Istraživanje je objavljeno u časopisu PNAS. Ovo otkriće potencijalno omogućava razvoj novih terapijskih pristupa za kontrolu imunološkog odgovora čoveka.

„Naše otkriće pruža osnovu za razvoj preciznih medicinskih tretmana za autoimune bolesti i rak. Regulatorne T ćelije se već proučavaju kod pacijenata za lečenje dijabetesa tipa 1, a naš novi molekul lincRNA bi se, na primer, mogao koristiti za povećanje proizvodnje ovih ćelije za terapeutsku upotrebu“, kaže Lahesmaa.

Ovo otkriće je posebno interesantno jer su ćelije raka u stanju da se sakriju od imunološkog sistema specifično manipulišući regulatornim T ćelijama. Nedavno predstavljena terapijska monoklonska antitela za kancer imuni aktivator pokušavaju da razbiju ovaj proces skrivanja.

Lahesmaa sugeriše da je ciljanjem na novi molekul lincRNA možda moguće osloboditi imunološku aktivaciju kod raka bez upotrebe skupih antitela.

Ekspresija lincRNA je veoma specifična za tkivo i ćelije, tako da će ciljanje ovih molekula omogućiti preciznu terapiju protiv željenih ciljeva.