Istraživači razvijaju „sunđer“ za višekratnu upotrebu za upijanje izlivene nafte iz mora

Istraživači razvijaju „sunđer“ za višekratnu upotrebu za upijanje izlivene nafte iz mora

Izlivanje nafte, ako se ne očisti brzo i efikasno, može prouzrokovati trajnu štetu morskom i obalnom okruženju. Zbog toga tim severnoameričkih istraživača razvija novi materijal nalik sunđeru koji ne samo da je efikasan u hvatanju i zadržavanju ulja na svojoj površini (adsorpcija), već se može ponovo i iznova koristiti – čak i u ledenim kanadskim vodama.

Nalazi su objavljeni u časopisu Nauka o totalnoj životnoj sredini.

Specijalni materijal – nazvan CNF-SP aerogel – kombinuje biorazgradivi materijal na bazi celuloze sa supstancom zvanom spiropiran, materijalom osetljivim na svetlost. Spiropiran ima jedinstveno „promenljivo“ svojstvo koje omogućava aerogelu da ide između sorbenta ulja i odbijanja ulja, baš kao kuhinjski sunđer koji se može koristiti za upijanje i istiskivanje vode.

„Jednom kada se spiropiran doda u aerogel, nakon svake upotrebe samo menjamo uslove osvetljenja“, objašnjava dr Baiju Helen Džang, profesorka i kanadska istraživačka katedra na Univerzitetu Memorijal, Njufaundlend. „Koristili smo aerogel kao sorbent za ulje pod vidljivom svetlošću. Nakon adsorpcije ulja, promenili smo svetlo na UV svetlo. Ovaj prekidač je pomogao sunđeru da oslobodi ulje.“

A materijal nastavlja da upija i ispušta ulje, čak i kada temperatura vode padne, kaže dr Ksijuan Čen, docent na Univerzitetu Teksas-Arlington.

„Otkrili smo da kada smo testirali performanse sorbenta ulja u različitim vrstama uslova okoline, on je imao veoma dobre performanse u hladnom okruženju. Ovo je prilično korisno za hladne zimske sezone, posebno za Kanadu.“

Istraživači su koristili CLS-ov Mid-IR beamline da ispitaju karakteristike aerogela pre i posle izlaganja vidljivoj i UV svetlosti. Odavde, istraživači žele da povećaju svoje istraživanje velikim pilot studijama, pa čak i testiranjem materijala na terenu.

„CLS ima veoma jedinstvenu infrastrukturu koja podržava studente i istraživače poput nas da sprovode mnoge vrste veoma uzbudljivih istraživanja i da doprinesu naučnom znanju i inženjerskim primenama“, kaže Zhang.