Rusija predlaže više poreze za bogatu elitu kako bi finansirala vojnu kampanju

Rusija predlaže više poreze za bogatu elitu kako bi finansirala vojnu kampanju

Ruska bogata elita mogla bi se suočiti s višim porezima na dohodak, prema predlogu Ministarstva finansija koji je iznet u utorak. Predlog dolazi u trenutku kada Rusija troši ogromne količine novca na vojnu kampanju u Ukrajini.

Ministarstvo finansija predlaže uvođenje progresivnog poreza na dohodak građana, što bi značilo promenu u odnosu na sadašnji paušalni porez koji je uveden 2001. godine radi poboljšanja naplate poreza. Prema novom predlogu, porez od 13% bi se primenjivao na prihode do 2,4 miliona rubalja (oko 27.000 dolara) godišnje. Za prihode iznad tog iznosa, porez bi se povećavao, a maksimalna stopa bi iznosila 22% za prihode veće od 50 miliona rubalja (oko 555.000 dolara) godišnje.

Ministar finansija Anton Siluanov izjavio je da bi povećani porezi uticali na samo 3,2% radno sposobnog stanovništva Rusije. „Predložena progresivna skala ne bi trebalo da se tiče ogromne većine stanovništva“, rekao je Siluanov.

Paušalni porez od 13% uveden je 2001. godine kako bi se smanjila utaja poreza i povećali državni prihodi. Rusija je 2021. godine modifikovala sistem, pa tako ljudi koji zarađuju više od 5 miliona rubalja godišnje plaćaju 15% poreza na iznos iznad tog praga. Ovaj novi porez doneo je dodatnih 8,3 milijarde rubalja prve godine kada je uveden, prema podacima ruskog poslovnog sajta RBC.

Predlog Ministarstva finansija mora proći kroz parlament i dobiti potpis predsednika Vladimira Putina kako bi stupio na snagu.