Skoro 2 meseca nakon racije u ambasadi, Ekvador je „spreman“ da razgovara sa Meksikom i dođe do rešenja

Skoro 2 meseca nakon racije u ambasadi, Ekvador je „spreman“ da razgovara sa Meksikom i dođe do rešenja

Nakon upada policije u meksičku ambasadu u Ekvadoru, vlada Ekvadora izražava spremnost za dijalog sa meksičkim zvaničnicima radi pronalaženja rešenja za ovaj diplomatski spor. Međutim, ministarka inostranih poslova Ekvadora, Gabrijela Somerfeld, ističe da je oslobađanje bivšeg potpredsednika Ekvadora, Horhea Glasa, neosporan zahtev.

Horhe Glas, koji je dobio politički azil, bio je meta racije u ambasadi. Ovo je izazvalo međunarodne osude i podstaklo obe zemlje da podnesu tužbe Međunarodnom sudu pravde.

Iako je vlada Ekvadora tvrdila da je upad u ambasadu bio nužan zbog zaštite nacionalne bezbednosti i da je Glas tražen zbog krivičnih osuda, a ne iz političkih razloga, Meksiko je zatvorio svoje diplomatske misije u znak protesta. Treća zemlja, verovatno Švajcarska, pristala je da posreduje između dve zemlje.

Dok se diplomatski odnosi između Ekvadora i Meksika preispituju, migracija Ekvadoraca u Sjedinjene Države se povećava, delom zbog nedostatka posla i bezbednosnih problema. Procenjuje se da oko 2,4 miliona Ekvadoraca živi u inostranstvu, a veliki broj ih je priveden na granici između SAD i Meksika.

Vlada Ekvadora ističe da se suočava sa osnovnim problemima poput sigurnosti, zapošljavanja i obrazovanja. Dok se ovi sporovi rešavaju na diplomatskom nivou, Ekvador se suočava sa sve većim izazovima migracije i ekonomske stabilnosti.