Revolucionarni uređaj za neinvazivno praćenje zdravstvenih stanja putem znoja

Revolucionarni uređaj za neinvazivno praćenje zdravstvenih stanja putem znoja

Istraživački tim sa Korejskog instituta za nauku i tehnologiju (KIST) i Univerziteta Northwestern razvio je inovativni uređaj za praćenje znojenja koji ne zahteva fizičku aktivnost. Ovaj uređaj, predstavljen u časopisu Biosenzori i bioelektronika, omogućava neinvazivno praćenje različitih zdravstvenih stanja koristeći znoj kao izvor biomarkera, bez potrebe za bolnim uzimanjem krvi.

Novi uređaj, koji su razvili Dr Kim Joohee iz KIST-a i profesor John A. Rogers sa Northwestern-a, koristi lekove za stimulaciju znojnih žlezda direktno kroz kožu. Fleksibilan i mali, ovaj uređaj se lako pričvršćuje na kožu i omogućava sakupljanje znoja u mikrofluidnim kanalima. Znoj se zatim analizira na biomarkere pomoću ugrađenih biosenzora, čime se omogućava precizno praćenje zdravstvenih stanja kod kuće.

Jedna od ključnih prednosti ovog uređaja je njegova primena kod beba sa cističnom fibrozom. Uređaj je uspešno detektovao koncentracije hlorida, biomarkera za ovu bolest, sa tačnošću većom od 98%. Ovaj uređaj smanjuje potrebu za posetama bolnici i rizik od kontaminacije tokom uzorkovanja, pružajući tačne rezultate i smanjujući stres kod pacijenata i njihovih staratelja.

Tehnologija koja omogućava unos lekova kroz kožu ne samo da izaziva znojenje, već može povećati brzinu isporuke lekova za lečenje kožnih stanja ili rana, čime se ubrzava proces oporavka.

Dr Kim Joohee je izjavio da su nakon dve godine zajedničkog istraživanja postigli klinički uspeh, čime su korak bliže komercijalizaciji uređaja. Profesor John A. Rogers najavio je planove za sprovođenje velikih kliničkih studija i komercijalizaciju uređaja, uključujući njegovu primenu kod odraslih.

Ovaj napredak predstavlja značajan korak ka širenju neinvazivne tehnologije za praćenje bolesti i poboljšanju kvaliteta života pacijenata širom sveta.