Digitalni ekrani sutrašnjice mogu biti mekani i elastični, tako da ćete moći da ‘osećate’ stavke preko telefona

Digitalni ekrani sutrašnjice mogu biti mekani i elastični, tako da ćete moći da ‘osećate’ stavke preko telefona

Ekran osetljiv na dodir za digitalne uređaje koji se može deformisati pritiskom prsta, postajući mekši ili tvrđi u direktnom odgovoru na silu koju primenjuje korisnik, razvili su kompjuterski naučnici sa Univerziteta Bat u Velikoj Britaniji.

DeformIO — kako je nazvan — je još uvek prototip i biće mu potrebna najmanje decenija daljeg razvoja pre nego što se može preneti na tehnološke kompanije kako bi se oblikovala u komercijalni proizvod; međutim, njegovi pronalazači to smatraju revolucionarnom tehnologijom.

Oni veruju da DeformIO ima potencijal da radikalno promeni način na koji ljudi komuniciraju sa svetom u različitim poljima kao što su trgovina, komunikacije, medicina i igre.

Pre nego što izvrši kupovinu na mreži, na primer, budući kupac može biti pozvan da „dodirne” tkaninu nove sofe ili „oseti” mekoću jastuka jednostavnim pritiskom na ekran svog DeformIO telefona.

Deformabilni ekran takođe ima potencijal da promeni način na koji korisnici komuniciraju sa datotekama i aplikacijama na svojim uređajima. Da bi izbrisala datoteku, na primer, osoba može da pritisne ikonu datoteke dok se ne ukoči i na kraju „iskoči“ kao mehur.

„Vi biste direktno manipulisali digitalnim objektom na način na koji biste inače radili fizičkim“, objasnio je Džejms Neš, postdiplomac kompjuterskih nauka u Bathu i prvi autor studije koja opisuje novu tehnologiju, objavljene ovog meseca.

Pričvršćivanje ekrana

Iako ovo nije prva iteracija deformabilnog displeja, raniji modeli (napravljeni od pokretnih panela ekrana osetljivog na dodir ili čvrstih iglica) stvorili su manje kontinuirano iskustvo od DeformIO, oslanjajući se na niz podignutih „iglica“ koji leže ispod ekrana koji, kada su pritisnuti, spustio deo ekrana. Takva tehnologija dovodi do oštrih prekida ili koraka između delova ekrana kada se primeni pritisak.

DeformIO, koji je napravljen od silikona, radi na potpuno nov način, koristeći pneumatiku i otporni senzor (tehniku koja transformiše fizičke sile u električne signale) za detekciju pritiska.

Sa ovom tehnologijom, korisnik može da pritisne ekran, a zatim pređe prstom preko površine kako bi stvorio prirodan, neprekidan pokret.

„Naš ekran omogućava korisnicima da primete bogate taktilne povratne informacije na mekoj površini“, rekao je gospodin Neš.

„Pruža iste prednosti kao i današnji ekrani zasnovani na staklu — koji vam omogućavaju da kontrolišete svoj uređaj tako što fluidno pomerate prst po površini — ali uz dodatnu korist od toga što osoba može da koristi silu za interakciju sa svojim uređajem na dubljem nivou. nivo.“

Još jedna karakteristika DeformIO je da omogućava korisniku da istovremeno primeni sile na više oblasti na ekranu, pri čemu je ekran u stanju da razlikuje nivoe primenjenog pritiska, stvarajući stepene mekoće koji odgovaraju detektovanoj sili.

Naučnik Univerziteta Bat, profesor Džejson Aleksander, koji radi na deformabilnim ekranima poslednjih 10 godina i vodi istraživanje o DeformIO, kaže da je napravljen prototip veličine 25 k 25 cm koji je razvijen u njegovoj laboratoriji, „da istraži viziju uređaja sa ekranima kroz koje možete da progurate, a oni mogu da gurnu nazad.“

Rekao je: „Nadamo se da bi za 10 do 20 godina koncepti koje on oličava mogli biti u vašem mobilnom telefonu. Za sada istražujemo aplikacije za koje bi on mogao biti najprikladniji.“

Proširujući način na koji bi DeformIO mogao da funkcioniše za digitalne mape, g. Neš je rekao: „Dobili biste ogromnu količinu informacija sa svoje mape. Na primer, ako uđete u grad, dobili biste trenutne demografske podatke, a pritiskom na na određenoj radnji, znali biste po njenom nivou krutosti da je otvorena.“

DeformIO ekran je predstavljen svetu ovog meseca na CHI 2024—„CHI konferenciji o ljudskim faktorima u računarskim sistemima“.