Netanjahu: Izbeglički kamp Rafah napravio je „tragičnu grešku“

Netanjahu: Izbeglički kamp Rafah napravio je „tragičnu grešku“

Izrael je pokrenuo istragu nakon što je najmanje 45 palestinskih izbeglica ubijeno u nedeljnom napadu IDF-a na prenaseljeni grad Rafa na jugu Gaze. Prema informacijama koje je preneo Ej-Bi-Si njuz, projektili iz udara zapalili su rezervoar za gorivo udaljen 100 metara od predviđene mete, što je rezultiralo velikim požarom u kampu u kojem su smešteni raseljeni ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu priznao je smrt civila u svom govoru u izraelskom parlamentu u ponedeljak. On je istakao: „Uprkos našim najvećim naporima da ne naudimo nedužnim civilima, sinoć je došlo do tragične greške.“ Izraelske snage istražuju ovaj incident kako bi utvrdile odgovornost, što je u skladu sa njihovom politikom.

IDF je ranije obavestio javnost da su u napadu na oblast Tel Sultan likvidirana dva visoka zvaničnika Hamasa, uključujući komandanta sedišta ove palestinske militantne grupe na Zapadnoj obali.

U odvojenom saopštenju, izraelska vojska naglasila je da su preduzeti mnogi koraci kako bi se smanjile šanse za povrede nevinih civila, uključujući nadgledanje iz vazduha, upotrebu precizne municije i dodatne obaveštajne informacije. Takođe je istaknuto da se ne očekuju nikakve štete neuključenim civilima.

Prema informacijama koje je preneo Tajms of Izrael, u napadu su korišćene dve rakete sa bojevom glavom „smanjene veličine“.

Ovaj incident je dodatno pojačao međunarodni pritisak na Izrael da postigne sveobuhvatan prekid vatre u Gazi ili da barem smanji obim operacija u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi. Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je svoje negodovanje smrću izbeglica putem socijalnih medija, dok je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost opisao slike iz Rafe kao „srceparajuće“ i pozvao Zapadni Jerusalim da preduzme sve moguće mere kako bi zaštitio civile.

Iako IDF negira da je ciljao civile, priznaje propuste u svojim prethodnim gađanjima, uključujući napad na konvoj pomoći prošlog meseca u kojem je stradalo sedam stranih državljana.

U svom govoru u ponedeljak, premijer Netanjahu je obećao da će nastaviti borbu protiv Hamasa, ističući: „Ako se predamo, porazićemo terorizam, Iran i sve neprijatelje – one koji žele naš nestanak.“

Prema podacima lokalnih vlasti koje kontroliše Hamas, više od 36.000 Palestinaca je izgubilo živote u više od sedam meseci sukoba. Izraelske vlasti su proglasile rat Hamasu nakon što su militanti 7. oktobra izvršili napad na gradove na jugu Izraela, što je rezultiralo oko 1.200 mrtvih i više od 200 talaca. Razmena zarobljenika je obavljena tokom jednonedeljnog primirja u novembru, kada su desetine zarobljenika oslobođene.