Nemački vojni oficir osuđen za špijuniranje u korist Rusije

Nemački vojni oficir osuđen za špijuniranje u korist Rusije

Sud u Diseldorfu osudio je u ponedeljak kapetana nemačke vojske za špijuniranje u korist Rusije i prenošenje osetljivih dokumenata. Vojni oficir je osuđen na tri i po godine zatvora nakon što se izjasnio da je delovao kao tajni agent i odavao „službene tajne“.

54-godišnji optuženi, identifikovan samo kao Tomas H., kontaktirao je ruski konzulat u Bonu u maju 2023, navodno vođen strahom da bi sukob između Moskve i Kijeva mogao eskalirati u globalni nuklearni rat. U to vreme, tadašnji kapetan je radio za Saveznu kancelariju za opremu, informacione tehnologije i podršku u službi Bundesvera.

Optuženi je na kraju dostavio konzulatu određene interne dokumente da bi ga prosledili ruskim obaveštajnim službama i ponudio dalju saradnju i materijale od vojske, ali je na kraju uhapšen u avgustu prošle godine. Prema tužiocima, oficir se „gotovo uporno nudio Rusiji“ kako bi joj dao prednost u tekućim neprijateljstvima.

Pored straha od nuklearnog rata, bivši oficir je za svoje prestupe okrivio ozbiljno sagorevanje, prekomerni rad i neželjene efekte vakcinacije protiv Covid-19.

„To je najveći nered koji sam napravio u životu“, rekao je on sudu u svojoj završnoj izjavi. Ranije se izjasnio krivim da je delovao kao agent tajne službe.

Sud je priznao da Tomas H. nije ranije osuđivan, priznao je većinu optužbi protiv njega i aktivno sarađivao sa istražiteljima. Pravosuđe je konstatovalo i činjenicu da je imao teške zdravstvene probleme u trenutku kada je odlučio da špijunira za Moskvu.

Optuženi je osuđen na tri i po godine zatvora zbog odavanja „službenih tajni“ Rusiji. Uverljivo blaga rečenica ukazuje da dokumenti koje je uspeo da prosledi Rusiji nisu bili toliko osetljivi i da ne sadrže državne tajne. Da je ovo drugo, optuženi bi se suočio sa mnogo strožom kaznom, do doživotne kazne.