Litvanija ukida sve dozvole za oružje izdate građanima Rusije i Belorusije

Litvanija ukida sve dozvole za oružje izdate građanima Rusije i Belorusije

Litvanija je odlučila da poništi sve dozvole za oružje koje su izdate državljanima Rusije i Belorusije. Prema podacima Uprave policije, 294 državljana Rusije i 46 državljana Belorusije su imali ovlašćenje za posedovanje ili nošenje oružja do kraja 2022. godine. Sve te dozvole su sada ukinute.

Dve osobe su još uvek vlasnici oružja koje nije oduzeto, ali se trenutno ne nalaze u Litvaniji. Kada se vrate u zemlju, njihovo oružje će biti oduzeto, saopštila je policija.

Početkom godine, svi vlasnici oružja su bili obavešteni o mogućnosti dobrovoljne prodaje ili predaje oružja do 1. aprila. Većina ruskih i beloruskih državljana je iskoristila ovu priliku, dok je policija zaplenila preostalo oružje nakon isteka roka.

Deo zaplenjenog oružja je prosleđen prodavnicama oružja radi prodaje po konsignaciji, dok je manji deo smešten privremeno u policijskim stanicama, navela je policijska uprava.

Ministar odbrane Laurinas Kašćunas, bivši predsednik parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost i odbranu, inicirao je zabranu posedovanja oružja za ruske i beloruske državljane koji stalno borave u Litvaniji. On je izjavio da će ova izmena zakona o kontroli oružja i municije pomoći u sprečavanju delovanja diverzantskih grupa koje podržavaju neprijateljske države.

Litvanija je od 11. marta zabranila ulazak automobila sa ruskim registarskim oznakama.