Sastanak malinara i hladnjačara sa ministrom

Sastanak malinara i hladnjačara sa ministrom

Predstavnici malinara i hladnjačara imali su sastanak sa resornim ministrom u Vladi Srbije. Nezvanično, proizvođači maline su od države tražili garanciju da će u zaradi od crvenog zlata imati isti udeo kao i hladnjačari, odnosno izvoznici.

Predstavnike malinara i hladnjačara, na sastanku u Vladi Srbije, pored ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića dočekali su i predsednik Privredne komore Marko Čadež i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević, te predstavnici ministarstava finansija i trgovine, kao i Uprave carina.

Nezvanično, proizvođači su od države tražili garanciju da će u zaradi od crvenog zlata, imati isti udeo kao i hladnjačari, odnosno izvoznici.

Trenutno je, kažu, akontna cena sveže maline 400 dinara po kilogramu.

Uz ocenu da je sastanak bio konstruktivan, resorni ministar kaže da samo sistemska rešenja mogu dovesti do dugoročnih rezultata, kao i da su otvoreni za svaki razgovor.

Prema njegovim rečima, jedino sinergijom poljoprivrednika i državnih organa, udruženi, možemo da odgovorimo na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane.

„Izazove sa kojima se susrećemo prevazići ćemo obostranim razumevanjem, dijalogom i postepenim rešavanjem svakog problema, imajući u vidu da je naše Ministarstvo kuća svih naših poljoprivrednika“, poručio je ministar Martinović, uz napomenu da je potrebno napraviti sistem u kome će veliki i mali proizvođači sihronizovano funkcionisati.

Naredni sastanak, kako je najavljeno, biće održan u petak, 31. maja.