Kina ulaže 47 milijardi dolara u najveći fond za čipove ikada

Kina ulaže 47 milijardi dolara u najveći fond za čipove ikada

Kina je uložila više od 47 milijardi dolara u najveći investicioni fond za čipove u zemlji, pokazala je poslovna baza podataka u ponedeljak, dok Peking traži samodovoljnost u ključnom sektoru proizvodnje poluprovodnika.

Poluprovodnici su neizostavni deo moderne ekonomije, koriste se u svemu, od kuhinjskih aparata i mobilnih telefona do automobila i oružja.

Industrija čipsa je sve više uhvaćena u unakrsnoj vatri dok se Sjedinjene Države i Kina bore za tehnološku nadmoć, a odnosi između dve najveće svetske ekonomije pogoršavaju se poslednjih godina.

Pošto Vašington želi da odseče kineske kompanije iz lanaca snabdevanja koji mu daju pristup naprednoj američkoj tehnologiji, Peking je uložio milijarde u razvoj domaćih proizvođača čipova.

Kinesko ministarstvo finansija, kao i niz državnih banaka i drugih preduzeća, uložili su 344 milijarde juana (47,48 milijardi dolara) u treću fazu Nacionalnog investicionog fonda industrije integrisanih kola, prema informacijama koje je u ponedeljak objavio provajder poslovnih podataka Tianiancha.

Treća faza fonda, uključena u petak, veća je od prethodne dve iteracije zajedno.

Ranija faza planirala je ulaganje 12,9 milijardi juana u proizvođača poluprovodnika Iangtze Memori Technologies Co., objavio je Blumberg prošle godine.

Kinesko ministarstvo finansija je najveći akcionar u najnovijoj fazi fonda, prema Tianiancha, a ulažu i državne kompanije iz Šangaja, Pekinga i južnog tehnološkog centra Šenžena.