Novi test krvi mogao bi da pomogne u rešavanju misterije multiple skleroze

Novi test krvi mogao bi da pomogne u rešavanju misterije multiple skleroze

Naučnici su razvili novi test krvi koji omogućava procenu snage imunološkog odgovora kod osoba sa multipla sklerozom (MS), što bi moglo unaprediti razumevanje i tretman ove autoimune bolesti. Istraživački tim, predvođen Dr Kim Joohee sa Korejskog instituta za nauku i tehnologiju (KIST) i profesorom John A. Rogers sa Univerziteta Northwestern, objavio je svoje nalaze u časopisu Biosenzori i bioelektronika.

Multipla skleroza, koja pogađa 2,8 miliona ljudi širom sveta, izazvana je oštećenjem nerava u mozgu i kičmenoj moždini usled abnormalnog imunološkog odgovora. Iako simptomi MS mogu biti upravljani, trenutno ne postoji način da se bolest izleči ili spreči.

Novo istraživanje je pokazalo da Epstein-Barr virus (EBV), koji uzrokuje infektivnu mononukleozu, može biti ključni pokretač MS. Studija iz 2022. godine, koja je pratila više od 10 miliona mladih odraslih tokom 20 godina, otkrila je da se rizik od MS povećava 32 puta nakon infekcije EBV-om.

Novi test krvi razvijen od strane istraživačkog tima meri imunološki odgovor na EBV kod osoba sa MS. U studiji je učestvovalo 145 ljudi, uključujući osobe sa MS, epilepsijom i bez postojećih zdravstvenih stanja. Rezultati su pokazali da osobe sa MS imaju jači imunološki odgovor na EBV u poređenju sa ostalim grupama.

Ovaj nalaz podržava hipotezu da abnormalan imuni odgovor na EBV može biti uzrok MS, i može dovesti do razvoja boljih tretmana. Trenutni tretmani MS uključuju imunosupresivne lekove, koji imaju mnoge neželjene efekte. Međutim, antivirusni lekovi koji ciljaju EBV mogli bi biti efikasniji i manje štetni.

Test krvi takođe može pomoći u proceni efekata novih lekova koji ciljaju EBV u kliničkim ispitivanjima, što bi moglo ubrzati razvoj efikasnijih tretmana za MS.

Ovaj napredak predstavlja značajan korak ka boljem razumevanju mehanizama koji stoje iza MS i nudi nadu za razvoj novih, boljih tretmana za ovu tešku bolest.