Jermeni su se okupili u centru prestonice tražeći ostavku premijera

Jermeni su se okupili u centru prestonice tražeći ostavku premijera

Desetine hiljada demonstranata održalo je u nedelju protest u centru glavnog grada Jermenije, pozivajući na ostavku premijera Nikola Pašinjana nakon što je Jermenija pristala da preda kontrolu nad nekoliko pograničnih sela Azerbejdžanu.

Demonstracije su bile poslednje u višenedeljnoj seriji skupova koje je predvodio visoki sveštenik Jermenske apostolske crkve Bagrat Galstanjan, arhiepiskop Tavuške eparhije na severoistoku Jermenije.

On je predvodio formiranje pokreta pod nazivom Tavuš za domovinu nakon što je Jermenija u aprilu pristala da ustupi kontrolu nad četiri sela u regionu Azerbejdžanu. Iako su sela bila suštinsko pitanje pokreta, ono se proširilo i izrazilo širok spektar pritužbi na Pašinjana i njegovu vladu.

Lideri pokreta rekli su na skupu u nedelju da podržavaju da Galstanjan postane sledeći premijer.

Odluka da se sela u Tavušu predaju usledila je nakon munjevite vojne kampanje u septembru u kojoj je azerbejdžanska vojska primorala separatističke etničke jermenske vlasti u regionu Karabaha da kapituliraju.

Nakon što je Azerbejdžan preuzeo potpunu kontrolu nad Karabahom, oko 120.000 ljudi je pobeglo iz regiona, skoro sve etničko jermensko stanovništvo.

Etnički jermenski borci uz podršku jermenskih snaga preuzeli su kontrolu nad Karabahom 1994. na kraju šestogodišnjeg rata. Azerbejdžan je povratio deo teritorije u borbama 2020. koje su okončane primirjem koje je dovelo ruske mirovne snage, koje su počele da se povlače ove godine.

Pašinjan je rekao da Jermenija mora brzo da definiše granicu sa Azerbejdžanom kako bi izbegla novu rundu neprijateljstava.