Da li je Vučić smeo da „obuče“ zastavu na sednici UN?

Da li je Vučić smeo da „obuče“ zastavu na sednici UN?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izazvao je reakcije na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak, gde je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, ogrnuvši se srpskom zastavom. Pravnica Vesna Rakić Vodinelić ocenila je ovakvu upotrebu zastave kao neprimerenu.

Vučić je unapred najavio da će poneti zastavu Srbije u zgradu UN, ističući je kao simbol časti, hrabrosti i slobode. Na Instagramu je napisao: „Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode! Upravo sam je poneo sa sobom u zgradu #UN. Braniću je i čuvati. I ponosiću se njom. Mi nismo genocidan narod! Živela Srbija!“

Uprkos protivljenju predsednika skupštine UN i zahtevima obezbeđenja da je skine, Vučić je odbio i rekao: „Niko na svetu mi neće uzeti moju zastavu“.

U svom prvom izlaganju Vučić je rekao predsedavajućem: „Znam da ne smem da raširim svoju zastavu, zastavu hrabrih. Doneću je vama zato što mi pripadamo hrabrom narodu koji je uvek mogao da se brani i to mi radimo danas.“

Tokom glasanja, Vučić je držao zastavu stisnutim rukama, iščekujući rezultate. Nakon glasanja, u prenosu Generalne skupštine moglo se videti da je Vučić ogrnut zastavom.

Pravnica Vesna Rakić Vodinelić ocenila je ovu upotrebu zastave kao neprimerenu, iako nije direktno prekršen Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne.

„Zakonodavac nije ni mogao da pretpostavi da bi neko koristio zastavu u svrhu oblačenja, kao da je u garderobi, pa je nije ni pomenuo. U svakom slučaju oblačenje zastave, ako to nije pozorišna predstava je nekako neprimereno“, rekla je Rakić Vodinelić.

Premijer Srbije Miloš Vučević okupio je ministre i članove vlade u Beogradu gde su zajedno pratili sednicu i glasanje u Generalnoj skupštini UN, takođe, ogrnuti srpskim zastavama. Na Instagramu je objavio: „Sloga biće poraz vragu! Uvek slobodni i nikad poraženi“.

Rakić Vodinelić je komentarisala i ovaj potez, rekavši da je netipičan i neuobičajen.

„Kada sam to videla mislila sam da je fotomontaža, tako mi je izgledalo. Ne znam šta bih rekla“, istakla je ona.