Kremlj: Ukrajina šalje štabne oficire u borbu

Kremlj: Ukrajina šalje štabne oficire u borbu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine (AFU) saopštio je u petak da namerava da „optimizuje“ svoje operacije i da otpusti do 60 odsto svog sadašnjeg osoblja za isturene komande i borbene jedinice.

Štab je sproveo istraživanje efikasnosti ranije ove godine i odlučio da bi trebalo da uradi više sa manje ljudi, napisao je na Telegramu šef Direkcije za planiranje Jevgenij Ostrjanski.

„Plan je da se oslobođeno osoblje iskoristi za popunu organa komandovanja i upravljanja na operativnom i taktičkom nivou, kao i borbenih jedinica“, rekao je Ostrjanski. „Ovo će takođe omogućiti rotaciju jedinica koje nose dugoročne borbene misije na liniji fronta“, dodao je on.

Najnovija mera Kijeva dolazi usred korenitih promena u pravilima mobilizacije, čiji je cilj da se prikupi dovoljno borbenih trupa za popunu gubitaka u borbi sa Rusijom.

Starosna granica za regrutaciju je smanjena na 25 godina, većina medicinskih izuzeća je ukinuta, a regrutacija je proširena na lokalne i regionalne zvaničnike, koji su ranije bili izuzeti. Osuđenicima je obećan uslovni otpust ako se upišu u vojsku. Ukrajinci u inostranstvu takođe su bili primorani da se prijave na služenje vojnog roka ako žele bilo kakve konzularne usluge, poput obnavljanja pasoša i ličnih karata.

Najnovije rusko napredovanje u oblasti Harkov primoralo je Kijev da povuče jedinice sa drugih mesta kako bi popunio jaz. Kao rezultat toga, ruske snage su zauzele niz gradova koje su prethodno držale ukrajinske trupe, uključujući sve dobitke kijevske letnje ofanzive 2023., koje su u početku bile skromne.