Studija istražuje sistemsku trombolizu kod pacijenata sa cirozom jetre

Studija istražuje sistemsku trombolizu kod pacijenata sa cirozom jetre

Prevalencija tromboze portalne vene (PVT) značajno varira u različitim stadijumima bolesti jetre: 10% kod pacijenata sa kompenzacijom, 17% kod pacijenata sa dekompenzacijom, 9% kod onih sa akutnom dekompenzovanom cirozom i 2-26% kod pacijenata nakon transplantacije jetre.

Nedavna studija je imala za cilj da proceni efikasnost i bezbednost sistemske trombolize za akutnu trombozu portalne vene kod pacijenata sa cirozom jetre. Rad je objavljen u časopisu The Open Biomarkers Journal.

Deset pacijenata sa kompenzovanom cirozom sa akutnom trombozom portalne vene je pregledano ultrazvukom abdomena sa kolor doplerom i CT skeniranjem sa kontrastom. Svi pacijenti su primali kontinuirane intravenske infuzije rekombinantnog tkivnog aktivatora plazminogena (r-tPA) i heparina niske molekularne težine (LMVH) do 7 dana.

Pacijenti su praćeni zbog kliničkog poboljšanja i radioloških promena korišćenjem ultrazvuka abdomena sa kolor doplerom i CT skeniranjem sa kontrastom.

Svi pacijenti su tretman dobro podnosili. Posle sedam dana, šest pacijenata (60%) je imalo punu rekanalizaciju portalne vene, tri pacijenta (30%) su imala delimičnu rekanalizaciju, a jedan pacijent (10%) nije imao rekanalizaciju.

Preliminarni podaci sugerišu da je sistemska trombolitička terapija u kombinaciji sa heparinom niske molekularne težine siguran i efikasan tretman za PVT u kratkom periodu, bez značajnih neželjenih efekata.