Najnoviji kineski čet-bot za veštačku inteligenciju obučen na doktrini predsednika Si Đinpinga

Najnoviji kineski čet-bot za veštačku inteligenciju obučen na doktrini predsednika Si Đinpinga

Najnoviji kineski čet-bot za veštačku inteligenciju (AI) obučen je na doktrini predsednika Si Đinpinga, čime se naglašava ideološki okvir koji kineski modeli veštačke inteligencije moraju poštovati. Kineska akademija za sajber svemir objavila je ranije ove nedelje da je čet-bot obučen na osnovu razmišljanja Si Đinpinga, doktrini koja promoviše „socijalizam sa kineskim karakteristikama“.

Čet-bot je treniran koristeći sedam baza podataka, od kojih šest pokrivaju oblasti informacione tehnologije, koje su obezbedili kineski regulator za internet, Kineska administracija za sajber prostor (CAC). Sedma baza podataka, koja se odnosi na razmišljanje Si Đinpinga, ključna je za širenje ideologije i političkih stavova kineskog lidera.

Razmišljanje Si Đinpinga, poznato kao „Misao Si Đinpinga o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru“, sastoji se od 14 principa. Ovi principi uključuju apsolutnu moć Komunističke partije Kine, jačanje nacionalne bezbednosti, promovisanje socijalističkih vrednosti, i poboljšanje života i blagostanja ljudi.

Novi čet-bot je razvijen da demonstrira napredak i praktične primene u sajber bezbednosti i IT istraživanju. Prema Kineskom institutu za poslove sajber bezbednosti, čet-bot može generisati izveštaje o temama kao što su razvoj veštačke inteligencije i produktivnost. Korisnici mogu birati različite baze znanja za inteligentna pitanja i odgovore, obezbeđujući profesionalizam i autoritet generisanog sadržaja. Takođe, čet-bot može sumirati informacije, kreirati izveštaje, i obezbediti prevode na kineski ili engleski jezik.

Dok je ovaj čet-bot razvijen za internu upotrebu, nije jasno da li će biti dostupan za javnu upotrebu. U kontekstu globalne trke za nadmoć u oblasti AI između SAD-a i Kine, kineski modeli veštačke inteligencije su podložni strogim pravilima cenzure. Kineski AI modeli, uključujući one razvijene od strane firmi kao što su Alibaba i Baidu, ograničeni su političkim okvirima i neće odgovarati na politički osetljiva pitanja.

Kina ima ambicije da postane globalni lider u oblasti veštačke inteligencije do 2030. godine. Sa populacijom od 1,4 milijarde ljudi, Kina ima pristup velikim količinama podataka, što je ključno za razvoj sistema prepoznavanja lica i autonomnih vozila. Iako su kineski AI modeli napredni, ograničenja koja nameće cenzura mogu uticati na njihovu funkcionalnost i širinu primene.

Razvoj čet-bota obučenog na doktrini Si Đinpinga pokazuje kako Kina integriše ideološke elemente u svoje tehnološke inovacije. Dok Kina nastoji da postane lider u oblasti veštačke inteligencije, ideološki okvir i cenzura ostaju ključni faktori koji oblikuju razvoj i primenu AI tehnologija u zemlji.