Bajden zahvaljuje kenijskom predsedniku što je poslao policiju na Haiti

Bajden zahvaljuje kenijskom predsedniku što je poslao policiju na Haiti

Predsednik Sjedinjenih Država, Džo Bajden, u četvrtak je izrazio duboku zahvalnost kenijskom predsedniku Vilijamu Rutu za predstojeće raspoređivanje kenijskih policijskih snaga na Haitiju kako bi pomogli u suzbijanju nasilja bandi. Bajden je takođe branio svoju odluku da zadrži američke trupe van ove misije.

Sjedinjene Države su pristale da pruže 300 miliona dolara multinacionalnim snagama koje će uključivati 1.000 kenijskih policajaca. Bajden je naglasio da bi prisustvo američkih trupa na Haitiju moglo izazvati „sve vrste pitanja koja se lako mogu pogrešno predstaviti“.

Bajden je stupio na dužnost sa obećanjem da će okončati učešće SAD u takozvanim beskrajnim ratovima, nakon 20 godina sukoba u Avganistanu i Iraku. Na konferenciji za novinare sa Rutom, Bajden je izjavio: „Haiti se nalazi u oblasti Kariba koja je veoma nestabilna. Mnogo se dešava na ovoj hemisferi. Želimo da uradimo sve što možemo, a da ne izgledamo kao da Amerika još jednom prelazi i odlučuje šta se mora uraditi.“

Ruto se suočava sa pravnim izazovima u Najrobiju zbog odluke da angažuje kenijske snage u sukobu daleko od kuće, dok njegova zemlja ima sopstvene ekonomske i bezbednosne izazove. On je naglasio da Kenija, kao demokratska država, ima dužnost da pomogne: „Kenija veruje da je odgovornost za mir i bezbednost bilo gde u svetu, uključujući i Haiti, kolektivna odgovornost svih nacija i svih ljudi koji veruju u slobodu, samoopredeljenje, demokratiju i pravdu.“

Haiti decenijama trpi siromaštvo, političku nestabilnost i prirodne katastrofe. Međunarodna intervencija na Haitiju ima komplikovanu istoriju, uključujući UN misiju koja je počela 2004. i završena 2017, a koja je bila poremećena skandalom seksualnog zlostavljanja i uvođenjem kolere.

Bajden i Ruto su takođe iskoristili Rutin trodnevnu državnu posetu da pozovu na smanjenje tereta duga koji pogađa Keniju i druge zemlje u razvoju. Vizija Najrobija-Vašingtona, kako je nazvana inicijativa, ima za cilj smanjenje finansijskih barijera i olakšanje duga za zemlje u razvoju, u poređenju sa strogim uslovima kineskih kredita.

Bela kuća je najavila grantove od 250 miliona dolara za Međunarodnu asocijaciju za razvoj, deo Svetske banke, kako bi pomogla siromašnim zemljama u krizi. Takođe, zakon o državnom finansiranju iz marta omogućava SAD da pozajme do 21 milijardu dolara povereništvu Međunarodnog monetarnog fonda za podršku zemljama sa niskim prihodima.

„Previše nacija je prinuđeno da bira između razvoja i duga,“ rekao je Bajden. Ruto je dodao da je ključno za SAD da preuzmu „vodeću ulogu“ u rešavanju dugova za svet u razvoju, navodeći da su „vrednosti slobode, demokratije i vladavine prava u velikoj opasnosti.“

Kenija će takođe biti prva podsaharska afrička zemlja koja će dobiti status glavnog saveznika van NATO-a, priznanje rastućeg bezbednosnog partnerstva između zemalja.

Tokom posete, Ruto se sastao sa tehnološkim rukovodiocima iz Silicijumske doline i rastućeg tehnološkog sektora Kenije, s ciljem jačanja ekonomskih veza između dve zemlje.