Hrvatski tim istražuje ukrštanje umetnosti i veštačke inteligencije

Hrvatski tim istražuje ukrštanje umetnosti i veštačke inteligencije

Sveobuhvatno istraživanje tima iz Hrvatske u Međunarodnom časopisu za izveštavanje o studentskim projektima, bavilo se ukrštanjem umetnosti i veštačke inteligencije (AI). Tim se fokusirao na to kako se AI tehnologije koriste u klasifikaciji, kao i na stvaranje umetničkih dela.

Andrej Šimić i Marina Bagić Babac sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu analizirali su i kategorizirali niz istraživačkih radova iz ove oblasti kako bi razumjeli metodologije, tehnike i ishode u ovoj oblasti u nastajanju.

Oni raspravljaju o dve glavne primene AI u umetnosti: automatizovanoj analizi postojećih umetničkih dela i generisanju novih.

Klasifikacija umetnosti zasnovana na veštačkoj inteligenciji podrazumeva korišćenje algoritama mašinskog učenja za kategorizaciju umetničkih dela prema atributima kao što su žanr, stil i umetnik. Ova automatizovana klasifikacija poboljšava sposobnost istoričara umetnosti i kolekcionara da identifikuju i kategorizuju umetnička dela sa većom tačnošću i efikasnošću.

Tehnike kao što su konvolucione neuronske mreže (CNN) bile su ključne u postizanju visoke tačnosti u ovim zadacima klasifikacije, izveštava tim. CNN mogu da identifikuju suptilne obrasce i karakteristike koje bi ljudskim analitičarima moglo biti izazov da razaznaju, pružajući dublji uvid u umetničke atribute različitih dela.

Što se tiče umetničkog stvaralaštva, istraživanje istražuje inovativne tehnike vođene veštačkom inteligencijom kao što su prenos stila, generativne adversarijske mreže (GAN) i sinteza teksta u sliku. Prenos stila omogućava da se slika reinterpretira u stilu druge, olakšava kreativna istraživanja i nove umetničke izraze.

GAN-ovi, objašnjava tim, sastoje se od dve neuronske mreže koje rade zajedno na stvaranju realističnih slika. Omogućavaju stvaranje „romanalnih“ umetničkih dela sa zamršenim detaljima i često visokim stepenom realizma. Sinteza teksta u sliku nudi drugačiji pristup gde AI generiše slike na osnovu upita koji opisuje šta bi korisnik želeo da vidi. Ovo može omogućiti gotovo besprekoran prevod ideja u vizuelni oblik.

Integracija AI u umetnost ima nekoliko implikacija. Za analizu umetnosti, demokratizuje pristup istorijskim istraživanjima umetnosti i poboljšava preciznost autentifikacije i vrednovanja umetnosti. Za umetničko stvaranje, AI pruža umetnicima nove alate i izvore inspiracije, potencijalno proširujući obim kreativnosti.

Sposobnost AI da generiše umetnost takođe postavlja pitanja o autorstvu i originalnosti, dovodeći u pitanje tradicionalne predstave o kreativnosti. Zaista, pitanja autorskih prava, dozvola i plagijata su visoko na dnevnom redu u ovoj oblasti i još uvek nisu rešena u skladu sa svima.