Đurić: Intenzivna diplomatska borba za Srbiju

Đurić: Intenzivna diplomatska borba za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je večeras da se u Njujorku odvija sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa timom diplomata, naglašavajući da će delegacija Srbije učiniti sve kako bi postigla najbolji mogući rezultat za zemlju.

„Velika i snažna borba u Njujorku traje. Razmatramo državu po državu, ulažemo dodatne napore i sagledavamo šta možemo da uradimo u ovih nešto više od 48 sati. Izvesno je da će biti intenzivna, snažna diplomatska aktivnost, biće ozbiljna borba,“ rekao je Đurić.

Đurić je ukazao na logističke pritiske koje Srbija trpi od strane zemalja koje su „20 puta jače“ i političke ucene kojima su brojne zemlje izložene.

Naglasio je da glasanje u Generalnoj skupštini UN neće proteći onako kako su tvorci rezolucije o Srebrenici zamišljali, te da je Srbija pokazala snažan otpor prema rezoluciji koja bi mogla Srbe označiti kao moralno krive pred savesti čovečanstva.

„Mi se, boreći se za našu poziciju, borimo za regionalnu stabilnost, borimo se za dobre međuljudske odnose između naroda u našem regionu, protiv podela, protiv svađa, ali i protiv hijerarhije među žrtvama,“ istakao je Đurić.

Vučić je ranije danas stigao u Njujork, gde će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN, na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici. Delegaciju Srbije predvode predsednik Vučić i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.