Studija otkriva dobre rezultate za pacijenate sa ishemijskim moždanim udarom koji primaju endovaskularni tretman

Studija otkriva dobre rezultate za pacijenate sa ishemijskim moždanim udarom koji primaju endovaskularni tretman

Endovaskularni tretman pacijenata sa akutnim ishemijskim moždanim udarom nakon šest sati od početka je i dalje efikasan, prema zajedničkoj studiji koju su sproveli Medicinski fakultet LKS na Univerzitetu u Hong Kongu (HKUMed) i bolnica Kraljice Marije (KMH). Studija, sprovedena tokom pet godina, otkrila je da je preko 30% pacijenata koji su primili endovaskularni tretman imali dobar klinički ishod čak i nakon šest sati od pojave simptoma. Ishemijski moždani udar, vodeći uzrok smrti i invaliditeta u Hong Kongu i širom sveta, zahteva brzo i blagovremeno lečenje kako bi se smanjila šteta za pacijente.

U saradnji sa neurolozima, radiolozima i neurohirurzima iz HKUMed-a i KMH-a, namenski tim je pionir prve intraarterijalne mehaničke trombektomije za moždani udar 24/7 na teritoriji od 2018. Oni su takođe pažljivo pratili rezultate ovog lečenja.

Tokom ovog perioda lečeno je više od 400 pacijenata, od kojih je 13% lečeno šest sati ili više nakon pojave simptoma. Studija naglašava značaj tekućih istraživanja i napretka u lečenju moždanog udara kako bi se poboljšali ishodi pacijenata i smanjio teret ovog iscrpljujućeg stanja.

Akutni ishemijski moždani udar je obično uzrokovan blokadom arterije koja snabdeva mozak. Kada krvni ugrušak ometa protok krvi u arteriji, on prekida dotok krvi, što dovodi do nedostatka kiseonika i hranljivih materija u moždanim ćelijama. Pravovremena intervencija je ključna, jer moždane ćelije počinju brzo da umiru tokom ove kritične faze, što dovodi do gubitka funkcije mozga, paralize, oštećenja govora, pa čak i smrti.

Standardni tretmani imaju za cilj da povrate protok krvi u mozak rastvaranjem ili uklanjanjem krvnog ugruška koji uzrokuje blokadu. Za lečenje ishemijskog moždanog udara koriste se dve osnovne metode. Prva metoda uključuje davanje intravenoznog trombolitičkog sredstva, leka efikasnog za moždane udare malih arterija, u roku od 4,5 sata od pojave simptoma da bi se krvni ugrušak rastvorio.

Druga, poznata kao intraarterijska mehanička trombektomija, koristi kateter za uklanjanje krvnog ugruška u roku od šest sati od pojave simptoma. Ovo je standardni tretman za moždane udare uzrokovane blokadama u većim arterijama. Prethodne međunarodne studije pokazuju da je 32,6% pacijenata koji su primili mehaničku trombektomiju u roku od šest sati od pojave simptoma moglo postići funkcionalnu nezavisnost, u poređenju sa samo 19,1% bez ovog tretmana.

Studija, sprovedena u KMH, prvoj bolnici u Hong Kongu koja pruža non-stop intraarterijalnu mehaničku trombektomiju, pokazala je obećavajuće rezultate u lečenju pacijenata sa moždanim udarom unutar kritičnog perioda od šest sati. Nalazi pokazuju da je 43,5% pacijenata postiglo pozitivne kliničke ishode, što je uporedivo sa međunarodnim standardima (32,6%).

Značajno, studija je takođe otkrila da među pacijentima koji su doživeli moždani udar duže od šest sati, podgrupu pojedinaca su lekari identifikovali kao kvalifikovane kandidate za mehaničku trombektomiju nakon kliničke procene i snimanja mozga. Nalazi studije su pokazali značajnu stopu uspeha, pri čemu je 36% ovih pacijenata postiglo funkcionalnu nezavisnost 90 dana nakon operacije.

„Vreme je ključno u lečenju moždanog udara, jer je direktno povezano sa preživljavanjem moždanih ćelija“, rekao je dr Kevin Čeng King-fai, počasni klinički vanredni profesor, Odeljenje za hirurgiju, Fakultet kliničke medicine, HKUMed. „Iako efikasnost mehaničke trombektomije nije jednaka tretmanu u roku od šest sati, ova studija je pokazala da je preko 30% pacijenata koji su prošli proceduru nakon zlatnog perioda nakon pažljive procene i skrininga od strane lekara, doživelo značajno poboljšanje.

Dr Edvard Chu Jin-lun, počasni klinički asistent, Odeljenje za dijagnostičku radiologiju, Fakultet kliničke medicine, HKUMed, rekao je: „Sa napretkom u tehnologiji snimanja, sada možemo preciznije identifikovati odgovarajuće pacijente za endovaskularni tretman, produžavajući zlatni period za lečenje moždanog udara od šest sati do 24 sata, što na kraju ima koristi za veći broj pacijenata.“

Pokazujući pozitivne ishode koji se mogu postići blagovremenom intervencijom, dr Čeng je dodao da je pružanje usluge mehaničke trombektomije 24/7 u KMH utrlo put za poboljšanu negu moždanog udara u Hong Kongu, pružajući pacijentima proširenu priliku za oporavak i poboljšanje kvaliteta život.

Da bi se postigli bolji ishodi, dr Chan Koon-ho, klinički vanredni profesor, Odsek za medicinu, Fakultet kliničke medicine, HKUMed, naglasio je važnost ranog otkrivanja moždanog udara, zajedno sa sistemom obaveštavanja hitne pomoći pre bolnice kako bi se osiguralo da pacijenti sa moždanim udarom odmah se upućuju u centar za šlog, kako bi se maksimizirale njihove šanse za pozitivan ishod lečenja.