Francuska umetnička grupa koristi moždane talase i veštačku inteligenciju za rekreaciju pejzaža

Francuska umetnička grupa koristi moždane talase i veštačku inteligenciju za rekreaciju pejzaža

Hiperkolorna slika tamnog brda i toka lave je dovoljno lepa – ali njeno poreklo iz visokotehnološke veštačke inteligencije čini je posebnim.

To je proizvod moždanih talasa jednog člana francuskog umetničkog kolektiva Obvious, prikupljenih u aparatu za magnetnu rezonancu na Institutu za mozak bolnice Piti Salpetrijer u Parizu.

„Vrlo sam razmišljao o vulkanu“, rekao je Pjer Fautrel, jedan od trija.

On priznaje da rezultat nije bio baš ono što je imao na umu, „ali je zadržao osnovne elemente: plamteću planinu sa lavom koja teče i pejzaž na svetloj pozadini“.

Trio tridesetogodišnjaka, Fautrel, Hugo Caselles-Dupre i Gauthier Vernier, već je stekao međunarodnu pažnju 2018. godine prodajom umetničkog dela napravljenog od veštačke inteligencije u Christie’s-u u Njujorku za više od 400.000 evra.

Za najnoviji projekat, „Mind to Image“, koristili su program otvorenog koda, MindEie, koji je u stanju da preuzme i rekonstruiše pregledane slike iz moždane aktivnosti, kombinujući ga sa sopstvenim AI programom za kreiranje umetničkih dela.

Isprobali su dve različite verzije — u jednoj su gledali slike i pokušavali da ih repliciraju jednostavno kroz svoje moždane talase snimljene magnetnom rezonancom.

Takođe su pokušali da ponovo kreiraju svoje izmišljene slike na osnovu pisanih opisa.

Za svaki, oni su ponovili proces mnogo puta tokom 10 sati da bi napravili bazu podataka za svoju AI.

„Oko 10 godina znamo da je moguće rekonstruisati viđenu sliku iz aktivnosti vizuelnog korteksa“, rekla je Alizee Lopez-Persem, istraživač na Institutu za mozak.

„Ali ne ‘zamišljena’ slika – to je pravi izazov.“

Timu je trebalo mnogo sati da sortira podatke prikupljene u MRI-u, pre nego što ih je Obvious ubacio u sopstveni AI program, što mu daje specifičnu vibraciju delimično pod uticajem nadrealizma.

„Pre dve godine nikada ne bih verovao da ovo može postojati“, rekao je Čarls Melerio, neuroradiolog koji je pomagao u projektu.

On pripisuje ogroman napredak u kvalitetu medicinskog snimanja, kao i iznenadnu pojavu generativne veštačke inteligencije, koja može da kreira slike iz pisanih uputstava.

„Postoje veoma stvarne veze između umetnosti i nauke“, rekao je Kasel-Dupre, priznajući da ova tehnologija „može biti veoma zastrašujuća ako se koristi na pogrešan način“.

Rezultati njihovog projekta biće izloženi u galeriji Danisz u Parizu u oktobru, a grupa kaže da želi da proširi projekat na zvuk i video.