Novo istraživanje prati širenje HIV-a u i iz Indonezije

Novo istraživanje prati širenje HIV-a u i iz Indonezije

Dominantna varijanta HIV-a u Indoneziji uvedena je sa Tajlanda tokom više događaja. Studija Univerziteta Kobe prati odakle je došla i kako se odatle proširila, nudeći moguće uvide u razvoj tretmana protiv bolesti.

Studija se pojavljuje u časopisu Naučni izveštaji.

HIV je virus koji izaziva SIDU, ali jedna od stvari koja ga čini tako teškim za lečenje je to što postoji mnogo varijanti. Virolog sa Univerziteta Kobe Kameoka Masanori kaže: „Različitost se povećava svakim danom i preovlađujući sojevi virusa se razlikuju od regiona do regiona širom sveta.

Poznavanje koje su varijante virusa preovlađujuće u datom regionu i kako se širi od jedne do druge je relevantno ne samo da bi se bolje pratila epidemija, već i da bi se osiguralo da se tretmani primenjuju protiv onih varijanti koje će se najverovatnije pojaviti u bilo kom datom regionu. region.

U Indoneziji, četvrtoj najmnogoljudnijoj zemlji na Zemlji, samo trećina pogođenih ima pristup lekovima protiv HIV-a, a malo se zna o sojevima koji cirkulišu.

„Indonezija je prepoznata kao jedna od zemalja u kojoj se pandemija HIV/AIDS-a i dalje širi. Univerzitet Kobe je osnovao zajednički istraživački centar za zarazne bolesti na Institutu za tropske bolesti na Univerzitetu Airlangga, Indonezija, pa smo odlučili da dešifrujemo virusni genom iz uzoraka krvi pojedinaca zaraženih HIV-1 (od dva glavna tipa HIV-a, onaj koji uzrokuje ogromnu većinu slučajeva AIDS-a širom sveta) širom zemlje da bi se razjasnili trendovi virusnog prenosa“, objašnjava Kameoka.

Nalazi istraživača pokazuju da su svi analizirani virusi pripadali soju zvanom CRF01_AE, koji je prvi put identifikovan na Tajlandu. Ali njihova detaljna analiza pokazuje da je odatle virus donet u Indoneziju najmanje tri različita puta, ponekad preko različitih zemalja kao što su Vijetnam i Laos. I dok su se tajlandski podsojovi proširili na većinu jugoistočne Azije, ali i na druge delove sveta, indonežanski podsoj se preselio u Iran.

U radu, istraživači pišu: „Kao zemlja sa visokom incidencom HIV-1 infekcije u jugoistočnoj Aziji, Indonezija može doprineti širenju HIV-a u druge azijske zemlje.

Sa njihovim podacima, istraživački tim Univerziteta Kobe mogao je da prati vremensku liniju širenja soja CRF01_AE. Pošto se prvobitno pojavio u Africi, verovatno je donet na Tajland oko 1977. godine, odakle je počeo da se širi kroz jugoistočnu Aziju.

Verovatno je prvi put ušao u Indoneziju oko 1980. godine, zatim ponovo preko Laosa oko 1983. i preko Vijetnama oko 1985. Tek tada, 1985. godine, prvi put je zabeležen na Tajlandu. Prema SZO, on je dominantan soj HIV-a u jugoistočnoj Aziji od 1990. godine, a postao je dominantan soj u istočnoj Aziji, uključujući Kinu i Japan, u poslednjoj deceniji.

Kameoka kaže: „Ja lično verujem da je važno stalno pratiti i akumulirati informacije o genetskim informacijama o virusnom genomu u endemskim oblastima, pošto virusi koji izazivaju zarazne bolesti mogu promeniti svoja svojstva usled genetske varijacije. Takve informacije bi takođe mogle biti korisne za kontrolu i protivmere protiv zaraznih bolesti procenom puteva epidemije i trendova prenošenja“.