NASA koristi mali motor da poboljša održivo istraživanje mlaznjaka

NASA koristi mali motor da poboljša održivo istraživanje mlaznjaka

Smešten u visokotehnološkoj NASA laboratoriji u Klivlendu je nešto što biste skoro mogli da propustite na prvi pogled: mali, potpuno operativni mlazni motor za testiranje nove tehnologije koja bi mogla da učini avijaciju održivijom.

Manja veličina motora i skromno opremljen štand za testiranje znači da istraživači i inženjeri mogu da isprobaju novodizajnirane komponente motora jeftinije u poređenju sa korišćenjem skuplje opreme za testiranje mlaznih motora punog opsega.

Nazvan DGEN380 Aero-Propulsion Research Turbofan, ili DART, motor je dovoljno mali da stane na kuhinjski sto, dužine samo 1,3 metra. To je otprilike polovina dužine motora koji se koriste na avionima sa jednim prolazom.

DART — ne treba mešati sa NASA-inom misijom preusmeravanja asteroida istog imena — omogućava agenciji da unapredi svoja istraživanja održive avio tehnologije zbog svoje pristupačnosti.

Skriveni dragulj koji se nalazi unutar laboratorije za aero-akustičnu propulziju u NASA-inom istraživačkom centru Glen u Klivlendu, DART motor je napravila francuska kompanija po imenu Price Induction (sada Akira), a NASA ga je kupila 2017.

„Mala veličina DART-a ga čini privlačnim“, rekao je Dan Satlif, koji koordinira istraživanje motora u NASA Glen. „To je sjajan način da se istraži nova tehnologija koja još nije dostigla nivo operacije u punom obimu.

Nekoliko ključnih NASA aktivnosti koje proučavaju mlazne motore koristile su DART u prošlosti.

Na primer, pomoglo je istraživačima da nauče više o ugrađivanju materijala koji mogu pomoći u smanjenju buke motora. Ove tehnologije bi mogle biti ugrađene za upotrebu u avionima nove generacije kako bi bili tiši.

Sada, NASA istraživači planiraju da koriste DART motor da istraže ideje koje bi mogle pomoći u razvoju novih ultra efikasnih aviona za upotrebu tokom 2030-ih i kasnije. Ako sve prođe kako treba, tehnologija bi mogla da nastavi sa iscrpnijim testovima koji uključuju veće objekte kao što su NASA-ini aerotuneli.

„DART je kritičan most između dizajna i testa u aerotunelu“, rekao je Satlif. „Tehnologije koje ovde dobro funkcionišu imaju veće šanse da se uspešno uključe u buduće motore aviona. Testna platforma pomaže NASA-i da uštedi resurse i doprinese zaštiti naše životne sredine.“

Među svojim karakteristikama, DART ima visok odnos bajpasa, koji je mera koliko vazduha prolazi kroz turboventilator i oko glavnog jezgra motora za razliku od ulaska u njega. Visok odnos premošćavanja znači da je DART više karakterističan za veće motore sa visokim premosnim odnosom na komercijalnim avionima.

Ovaj dizajn je ekonomičniji od drugih mlaznih motora i čini DART idealnim za testiranje novih pogonskih metoda uporedo sa naporima NASA-e u razvoju malog jezgra, ekonomičnog mlaznog motora za komercijalne avione 2030-ih.

DART motor takođe može da testira mnoge druge aspekte mlaznog motora, uključujući buku motora, kontrole rada, premaze koji se koriste za zaštitu delova motora, senzora i drugih instrumenata i još mnogo toga.