Španski parlament razmatraće predlog zakona o davanju boravka imigrantima bez dokumenata

Španski parlament razmatraće predlog zakona o davanju boravka imigrantima bez dokumenata

Španski parlament složio se u utorak da razmotri zakon koji bi mogao da odobri boravišne i radne dozvole stotinama hiljada stranaca koji žive u Španiji bez odgovarajuće dokumentacije.

Predlog je podnet Kongresu poslanika u Madridu na inicijativu građana nakon što je dobio više od 700.000 potpisa i podršku oko 900 organizacija. od grupa za prava migranata do katoličkih udruženja.

Poslanici su glasali sa 310 prema 33 za prihvatanje predloga za razmatranje, dok je samo krajnje desničarska stranka VOKS glasala protiv. Zakon će sada početi da prolazi kroz donji dom parlamenta, gde će se o njemu opširno raspravljati i verovatno menjati pre njegove konačne verzije.

Predlog zakona bi dao pravni status strancima koji su stigli u Španiju pre 1. novembra 2021, uključujući stotine hiljada imigranata iz Latinske Amerike i Afrike. Zakon bi im omogućio ne samo da legalno žive i rade u Španiji, već bi im omogućio i da plaćaju poreze, doprinose socijalnom osiguranju i pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i drugim javnim uslugama.

Prema autorima inicijative, između 390.000 i 470.000 stranaca živi u Španiji neregularno. Mnogi preživljavaju radeći u sivoj ekonomiji kao berači voća, čuvari, vozači dostavljača ili drugi slabo plaćeni, ali neophodni poslovi koje Španci izbegavaju. Bez pravne zaštite, oni su često podložni eksploataciji i zlostavljanju.

Predlog zakona nastoji da okonča nedostatak vidljivosti za migrante i da im omogući jednaka prava.

Istovremeno, španska vlada je ove nedelje objavila da planira da ukine takozvane „zlatne vize“ koje omogućavaju bogatim ljudima izvan Evropske unije da dobiju boravišne dozvole nakon ulaganja više od pola miliona evra (dolara) u nekretnine.