Sud uhapsio jedanaestog osumnjičenog u slučaju terorističkog napada u Moskvi

Sud uhapsio jedanaestog osumnjičenog u slučaju terorističkog napada u Moskvi

Jedanaesti osumnjičeni uhapšen je zbog terorističkog napada 23. marta na koncertnoj sali Krokus siti hola, saopštila je pres-služba moskovskih krivičnih sudova u petak. Muškarac je optužen da je počinio smrtonosni teroristički akt, ali njegova navodna uloga nije otkrivena javnosti.

Osoba je identifikovana kao Muhamed Zoir Šaripzoda, državljanin Tadžikistana. Okružni sud u Basmanskom je odredio da on ostane u pritvoru najmanje do 22. maja, navodi se u saopštenju. Izvještaji ruskih medija tvrde da je Šaripzoda bio ključan u pripremi napada, ali nisu dati konkretni detalji.

Odluka je doneta dan nakon što je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) prijavila da je uhapsila tri nova osumnjičena u vezi sa masakrom. Hapšenja su izvršena u Moskvi, Jekaterinburgu i Omsku, navodi se u saopštenju agencije. Dvoje privedenih bili su stranci, a jedan ruski državljanin. Svi su poreklom iz centralne Azije, saopštio je FSB.

Jedan od osumnjičenih uhapšenih u četvrtak navodno je direktno učestvovao u regrutovanju četvorice osumnjičenih počinilaca napada i bavio se finansiranjem napada. Dvojica su dala novac koji je kasnije potrošen za nabavku oružja i vozila koje su koristili napadači, navode službe bezbednosti. Nije jasno da li je Šaripzoda bio jedan od trojice osumnjičenih privedenih u četvrtak.

Napad na Crocus Citi Hall u blizini Moskve odneo je više od 140 života. Četvorica naoružanih napadača upali su u prostor i pucali u sve na vidiku pre nego što su ga zapalili. Primarni osumnjičeni za napad privedeni su nekoliko sati nakon incidenta. FSB je tada izvestio da je u narednim danima uhapsio ukupno 11.

Ruski zvaničnici opisali su počinioce kao radikalne islamiste, ali su naveli da su zločin mogle da organizuju ukrajinske obaveštajne službe, koje su ih koristile kao punomoćnike. Ranije u petak, istražitelji su rekli da su proukrajinske slike pronađene na jednom od mobilnih telefona osumnjičenih napadača.

Kijev i njegovi zapadni pristalice negirali su sve optužbe.